Svečani prijem povodom 99. godina od Prisajedinjenja Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović priredio je svečani prijem povodom obeležavanja Dana prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine, velikog datuma i događaja koji je, kako je rekao, iz temelja promenio istoriju, i koga je vreme, kao neumitni ali uvek pravedni sudija, proverilo je i potvrdilo kao događaj od opštenacionalnog značaja.

Pre 99 godina Srbija je dobila svoju severnu pokrajinu a današnja Vojvodina preteču svoje Vlade i Skupštine. Taj dan se tradicionalno obeležava svečanim prijemom u Banovini, zgradi Vlade Vojvodine.  Tada se, zapravo, Banat, Bačka i Baranja prisajedinjuju Kraljevini Srbiji, a to je bio i zvaničan naziv pokrajine. Skupština Srema u Rumi tu odluku je donela dan ranije.

Toj sednici Velike narodne skupštine prisustvovalo je 757 poslanika, a odluku je pročitao jedan od lidera Srba iz Austrougarske, Jaša Tomić.

Pravo glasa imale su i žene – tri decenije pre nego što su ga dobile u ostalim delovima Srbije. Insistirano je da svaki građanin ima pravo da na maternjem jeziku komunicira sa svim vlastima, i to je tradicija koju Vojvodina i danas gaji, svih 26 nacionalnih manjina ostvaruje svoja prava garantovana ustavom i zakonom.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je na svečanom prijemu rekao da nema značajnije odluke u celom prošlom veku ne samo u istoriji našeg naroda u Vojvodini, već i našeg nacionalnog korpusa u celini, jer je u njoj sublimirana vekovna borba za slobodu i nezavisnost pre svega srpskog, ali i drugih naroda koji u Vojvodini.

"Zato njenu godišnjicu i mi večeras obeležavamo zajedno, u Vojvodini i Srbiji ravnopravnih nacija i ravnopravnih ljudi, baš onakvima kakve su ih sanjali učesnici Velike narodne skupštine. Činimo to u predvečerje zaista izuzetnog jubileja", rekao je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada.

Među zvanicama na večerašnjem prijemu bili su episkop bački gospodin Irinej i drugi velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve, ambasadori više zemalja i drugi predstavnici diplomatskog kora, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica Ustavnog suda Srbije Vesna Ilić-Prelić, poslanici Skupštine AP Vojvodine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, naučnih i kulturnih institucija, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Tradicionalno i gradske vlasti obeležavaju ovaj dan ispred nekadašnjeg hotela "Grand", na centralnom novosadskom trgu, gde je i održana Velika Narodna skupština. Kao i svake godine i sutra će gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položiti venac na spomen-ploču.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво