Inicijativa za pisano obrazloženje odlaganja saslušanja

Zaštitnik građana smatra da bi javni tužioci trebalo da ubuduće svaku svoju odluku o odlaganju saslušanja osumnjičenog od trenutka hapšenja do 48 sati, pisanim putem obrazlože u rešenju o zadržavanju(prema kojem zadržavanje može da traje najduže 48 sati).

To bi doprinelo boljoj zaštiti prava građana od arbitrarnog lišavanja slobode u predistražnom postupku i jačanju poverenja građana u rad nadležnih organa, navodi se u inicijativi Zaštitinka građana za dopunu Zakonika o krivičnom postupku, koju je podneo Vladi i Nadornoj skupštini Srbije.

U inicijativi koja je objavljena na sajtu Zaštinika se precizira da bi u ZKP trebalo da bude propisano da razlozi zbog kojih je javni tužilac odložio saslušanje osumnjičenog i odredio njegovo zadržavanje do 48 sati od hapšenja ili odazivanja na poziv, budu navedeni kao obavezni deo rešenja o zadržavanju.

U obrazloženju te inicijative Zaštitnik je naveo da tumačenjem odredaba ZKP-a proizlazi da uhapšeni i osumnjičeni može biti zadržan radi saslušanja samo izuzetno najduže 48 sati od časa lišenja slobode, da u roku od dva sata od kada je osumnjičenom saopšteno da je zadržan mora biti doneto rešenje o zadržavanju, ali da rešenje o zadržavanju kojim se lice lišava slobode (formalno hapsi) ne mora da sadrži razloge za odlaganje saslušanja najduže 48 časova.

"Kako bi se obezbedilo da se ovlašćenja organa gonjenja koja obuhvataju lišenje slobode u predistražnom postupku primenjuju restiktivno - shodno Ustavu i ZKP, svaka odluka o lišenju slobode trebalo bi da bude obrazložena, odnosno da sadrži svrhu, kao materijalnopravni razlog ograničenja prava na slobodu i bezbednost nekog lica", smatra Zaštitnik.

Odluka javnog tužioca da odredi zadržavanje osumnjičenog najduže 48 časova predstavlja odluku o ograničenju Ustavom garantovanog prava na slobodu i bezbednost, odnosno odluku o lišavanju slobode, napominje se u inicijativi koju je potpisao zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković.

On smatra da je zato javni tužilac prilikom donošenja odluke o ograničenju prava na slobodu i bezbednost osumnjičenog, njegovim zadržavanjem najduže 48 časova od časa lišenja slobode, dužan da vodi računa o suštini prava koje se ograničava, važnosti svrhe ograničenja, prirodi i obimu ograničenja, odnosu ograničenja sa svrhom ograničenja i o tome da li postoji način da se svrha ograničenja postigne manjim ograničenjem prava.

"Sledstveno tome, svako zadržavanje osumnjičenog koje – sa stanovišta obima i svrhe što nije neophodno, predstavlja nedozvoljeno ograničavanje, odnosno kršenje prava građana", zaključuje se u inicijativi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи