Počeli Dani izraelske kulture u Šapcu

U Šapcu su počeli Dani izraelske kulture. U okviru manifestacije, uz hor "Braća Baruh" svečano je, u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje sinagoge, otvoren Muzej šabačkih Jevreja.

Među zakupcima šabačke skele 1572. godine spominje se Jehudija Abraham. Od prvih sačuvanih tragova iz 16. veka, jevrejske porodice dale su veliki doprinos razvoju grada u svim sferama društvenog života.

"Najdirljiviji trenutak našeg susreta je priča o Kladovo transportu, kada je 1.200 Jevreja došlo u Šabac da pronađe utočište, verovatno u najdramatičnijim istorijskim trenucima za njihov narod", kaže Branislav Stanković, istoričar.

Zgrada nekadašnje sinagoge izgrađena je krajem 19 veka. Od privatnog vlasnika, grad Šabac je otkupio strari objekat a u okviru projekta "Eureka", na osnovu konkursa, Ministarstvo kulture je za njegovu rekonstrukciju izdvojilo devet miliona dinara.

"Mi smo zaista zadovoljni kako sve ovo izgleda, ovo je doprinos obnovi jednog vrlo značajnog objekta, koji simbolizuje i prijateljstvo i bliskost dva naroda", kaže Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

Iako u Šapcu nema više jevrejskih porodica, rekonstruisani objekat će čuvati sećanje na sve one koji su u gradu na obali Save živeli, gradili ga i voleli.

"Imala sam čast da sa gradonačelnikom Šapca, pre godinu dana posetim ovo mesto dok je trajala izgradnja i sada posle godinu dana, velika mi je čast i sreća da vidim kako objekat trenutno izgleda", kaže Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.

"Ovo mesto svedoči o tome kakvi su Šapčani nekada bili, ko je sve u Šapcu živeo i koliko je veliki i važan ovaj grad i govori o tome kakvi su Šapčani danas", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Muzej posvećen kulturi sećanja, trebalo bi da dobije i stalnu postavku. U njemu će biti otganizovane, radionice, tribine, koncerti.

"Jedan polivalentni kulturni centar otvoren je za sve sadržaje koji treba da omoguće jednu potpuno novu kulturnu ponudu našeg grada", kaže Igor Marsenić, rukovodilac projekta "Eureka".

U okviru četvorodnevne manifestacije, u Biblioteci šabačkoj otvorena je izložba posvećena Bauhaus arhitekturi Tel Aviva a u rekonstruisanoj zgradi nekadašnje sinagoge, biće prikazana i revija savremenog izraelskog filma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи