"Nije primereno da bilo ko traži obrazloženja sudskih odluka"

Ministarka pravde Nela Kuburović ističe da niko ne može da traži niti od sudija, niti od tužilaca da obrazlažu svoje odluke.

Nela Kuburovićeva je rekla da nije primereno da bilo ko, pa čak i novinarska udruženja, traže obrazloženje od Republičkog javnog tužioca (RJT) zašto je određeno tužilaštvo donelo određenu odluku.

"Sve što sudije i tužioci imaju da kažu, govore u obrazloženju svoje odluke, a niko ne može da ih komentariše", rekla je Nela Kuburović novinarima, osvrćući se na zahtev novinarskih udruženja da RJT Zagorka Dolovac obrazloži odluku povodom postupka i slučaja napada na novinare tokom inauguracije predsednika Republike.

Sa druge strane, Kuburovićeva smatra da su pravosudni organi Srbije "i te kako posvećeni", kada je reč o procesuiranju svih prijava koje se odnose na napade na novinare i to, kako je rekla, ne govori samo kao političar, već i kao član Državnog veća tužilaca.

Takođe, ministarka kaže da je upoznata da je RJT donela uputstvo o hitnom postupanju kada je reč o napadima na novinare, a doneta su i posebna uputstva koja se odnose na evidentiranje svakog napada na novinare i potpisan je poseban protokol između Tužilaštva i MUP-a.

"Tako da verujem da postoji posvećenost pravosudnih organa u procesuiranju. A zašto je doneta odluka u konkretnom slučaju, mislim da je dovoljno ono što je navedeno u obrazloženju", zaključila je Kuburovićeva.

"Presuda Mladiću neupotrebljiva za reviziju tužbe protiv Srbije"

Ministarka pravde izjavila je da presuda generalu Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe za genocid protiv Srbije.

"Tužba protiv Srbije je već bila podneta i ona je odbačena. Istekli su rokovi za podnošenje revizije, tako da ne vidim način da presuda koja je juče izrečena može biti korišćena, naročito imajući u vidu da je u pitanju prvostepena odluka", rekla je Kuburovićeva.

Dodala je da presuda Mladiću bila očekivana, imajući u vidu dosadašnje presude Haškog tribunala protiv Srba.

Kuburovićeva je podsetila da je njegova odbrana najavila žalbu i da će se nastavak postupka sprovoditi pred Mehanizmom za krivične tribunale koji će preuzeti ulogu Haškog tribunala, koji prestaje sa radom u decembru.

"Ustavni amandmani možda najkrupniji reformski iskorak"

Ministarka je napomenula da reformom pravosuđa u 2018. godini Srbiju pre svega očekuje početak primene novog Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i predlaganje ustavnih amandmana, koji je možda i najkrupniji reformski iskorak.

"Verujemo da će Zakon o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji počinje sa primenom 1. marta, kroz formiranje posebnih odeljenja u Višim tužilaštvima i posebnim odeljenjima u Višim sudovima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, pre svega pospešiti borbu protiv korupcije, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije", rekla je Kuburovićeva.

Svakako, kako je dodala, nastavlja se i sa reformskim procesima koji predstavljaju i ispunjavanje obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 23.

Kada je reč o ustavnim promenama, Kuburovićeva kaže da je Ministarstvo pravde prethodnih pet meseci sprovodilo konsultativni proces i javnu raspravu koja je započela u maju i bila organizovana zajedno sa Kancelarijom za civilno društvo, te da je održano pet okruglih stolova i da je, pre desetak dana, taj proces završen.

"Kada sumiramo i analiziramo sve što je bilo dostavljeno u pismenom obliku i ono što je izneto tokom javne rasprave, Ministarstvo pravde do kraja godine izaći će sa konkretnim predlozima koji će biti dostavljeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje, ali isto tako, otvoriće se javna rasprava u Srbiji, kako bi svi zainteresovani mogli da iznesu svoje mišljenje na predloge amandmana", rekla je ministarka.

Podvlači da, bez pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije, Ministarstvo pravde ne može da uputi predlog Skupštini na razmatranje i dodaje da će tokom sledeće nedelje, doći i ekspert iz Venecijanske komisije koji će zajedno sa predstavnicima ministarstva, imati prilike da se susretne sa predstavnicima udruženja sudija i tužilaca i da veruje da će upravo njegova ekspertska pomoć biti veoma važna, prilikom predlaganja amandmana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво