Kuburović: Radovi na rekonstrukciji Palate pravde teku po planu

Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je radove na rekonstrukciji Palate pravde sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i rekla da veruje da će se radovi završiti u roku i da će Palata pravde biti otvorena početkom 2019. godine.

"Danas po drugi put sa predstavnicima iz EU obilazimo radove, kako bismo videli da li napreduju planiranom dinamikom i verujem da ćemo ispuniti sve ono što smo planirali za 24 meseca, tako da završimo u roku i da početkom 2019. otvorimo Palatu pravde", rekla je Kuburovićeva.

Kako je istakla, rekonstrukcija Palate pravde predstavlja najveći projekat koji je Ministarstvo pravde započelo u poslednjih nekoliko godina i to je, kako je dodala, najveći projekat koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i da je reč o rekonstrukciji zgrade površine 24.000 kvadratnih metara.

"Palata pravde najveća je zgrada u kojoj se odvijaju suđenja. Do početka radova na toj zgradi, tu je bilo smešteno sedam organa, a deo njih premešten je u novu zgradu u Katanićevoj ulici, koja je takođe bila finansirana iz kredita EIB i koja je počela sa radom 1. septembra 2016. godine", rekla je ministarka.

Napominje da Ministarstvo pravde pokušava, pre svega, da kroz unapređenje infrastrukturnih uslova obezbedi efikasne uslove rada i omogući na taj način i povećanje efikasnosti u procesima suđenja.

"Hvala Delegaciji EU koja pomaže Srbiju na putu evropskih integracija i to je upravo jedan od vidljivih projekata na koji način imamo podršku u ispunjenju naših planova iz Akcionog plana za poglavlje 23", rekla je Kuburovićeva.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici naglasio je da taj "važan projekat" predstavlja zajednički poduhvat EU i Srbije, a da EU sredstvima EK i zajmom Evropske investicione banke pomaže da se rekonstruiše ta zgrada.

"Palata pravde je amblem napretka Srbije i mi treba ne samo sudijama i drugim pravosudnim organima, već i običnim građanima da pružimo jedno mesto koje će im osigurati da dobiju pravdu. Po završetku rekonstrukcije u ovoj zgradi radiće više od 1.000 ljudi, a još veći broj će ovde svakodnevno dolaziti i obavljati svoje poslove", rekao je Fabrici.

Ne samo da će rekonstrukcijom te zgrade pravosuđe biti na dobitku, naglašava Fabrici, već će, s obzirom na to da će tu biti različite institucije, to će umnogome olakšati i građanima u njihovim poslovima.

"Rekonstrukcija ovog objekta deo je šireg projekta u okviru koga smo već rekonstruisali zgradu suda u Kraljevu i drago mi je što sa Vladom Srbije možemo da realizujemo tako važne poslove širom zemlje i ovakve rekonstrukcije predstavljaju fizičke rezultate onoga što je zacrtano da se postigne u okviru pristupnih pregovora", naglasio je Fabrici.

Kako je dodao, drago mu je da čuje da će zgrada biti završena na vreme i da će Srbija po njenom završetku zaista dobiti jedan savremeni objekat koji nudi sve što je neophodno.

Šefica Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre kaže da njena banka sarađuje jako uspešno dugi niz godina sa Ministarstvom pravde, kao i da je odobrila kredit od 41 milion evra, da je zgrada suda u Katanićevoj završena uspešno, kao i da se nada da će radovi na Palati pravde biti završeni po planu.

Zgrada Palate pravde površine je 24.000 kvadratnih metara, a više od četiri decenije nije imala nikakvo renoviranje, niti radove na rekonstrukciji.

Radovi obuhvataju rekontrukciju i adaptaciju kompletnog objekta, sa pristupnim platoom i ostalim pešačkim i kolskim prilazima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво