Ko je odgovoran za zajedničke prostorije i prostor oko zgrade

Slučaj dečaka koji se u subotu povredio u centru Beograda kada je upao u otvor za utovar uglja otvorio je pitanje ko je odgovoran ako u zajedničkim prostorijama i oko zgrade dođe do povrede ili oštećenja imovine. Uglavnom su, kažu nadležni, odgovorni vlasnici, tj. skupština stanara. Od sledeće godine za bezbednost ljudi i imovine biće odgovorni i profesionalni upravnici ako ne rade po nalogu skupštine stanara.

Dečak je povređen jer je upao u neograđen i neobezbeđen otvor za utovar ugalj i dodatno osvetljenje podrumskih prostorija. Posle incidenta otvor je zatvoren, a komunalna inspekcija izašla je na teren.

"Treba da se utvrdi ko je odgovoran, ko je nadležan pošto je reč o stambeno-poslovnoj zgradi. Sad je pitanje šta će inspektor utvrditi, kakav je tačno to otvor, da li se radi o otvoru koji pripada celoj zgradi ili samo neko ima pristup", kaže Branislava Grujičić iz Sekretarijata za inspekcijske poslove grada Beograda.

Darko Glavaš iz Beokoma kaže da je, ukoliko dođe do pada dela fasade ili do određenih posledica neodržavanja objekta, odgovornost uvek na savetu tj. skupštini stanara.

"Ukoliko se dokazima može utvrditi individualna odgovornost, onda se procesuira i lice koje je neposredno odgovorno za nastanak štete. Zavisno od toga šta se desilo, imamo elemente ili prekršaja ili nekog krivičnog dela", objašnjava Glavaš.

Padanje fasade, crepova, stakla, ledenica već je izazivalo povrede, čak i sa smrtnim ishodom. Zbog toga, osim vlasnika i skupštine stanara i nadležne inspekcije bi trebalo da kontrolišu, zavisno od godišnjeg doba, i stanje oluka, klima uređaja, isturenih delova krovova.

Od 1. januara, u zgradama koje nisu izabrale upravnike, o bezbednosti će brinuti i profesionalni upravnici.

"On može biti odgovoran ukoliko je, recimo, konstatovano da postoji neko oštećenje i da treba preduzeti neke određene radnje ili postupiti u skladu sa tim programom održavanja a on nije postupio u skladu sa tim. Jer on zapravo postupa u potpunosti u skladu sa instrukcijama i zadacima koje dobija od skupštine stambene zajednice", kaže Mirjana Kovačević iz Sektora za obuke Privredna komora Srbije.

Kako bi mogao da brine o bezbednosti stanara i objekata, profesionalni upravnik prolazi obuku koja traje 50 školskih časova.

"Koriste se razni primeri iz prakse kako bi se na taj način praktično ilustrovalo i pokazalo profesionalnim upravnicima da postupe, da li, i kome da se obrate", kaže Mirjana Kovačević.

Vlasnicima stanova ili zgrade preti novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara ukoliko nebrigom o objektu ugrožavaju život, zdravlje, životnu sredinu, imovinu. Kazna za stambenu zajednicu je od 50.000 do dva miliona dinara.

Istu kaznu će platiti i privredno društvo koje angažuje profesionalne upravnike ukoliko oni ne postupaju u skladu sa zahtevom stanara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво