Drvoseča – glava u torbi, sekira u ruci

Kao i svake jeseni, drvoseče imaju mnogo posla. Ipak, ovo je period u godini kada su najpodložniji povredama. Rane od sekire, motornih testera, ili udara drveta česte su u ordinacijama širom Srbije. Pomoć lekara ovih dana traže i deca.

Tragedije i nezgode tokom pripreme ogreva za jesenju i zimsku sezonu dešavaju se svuda, iako naši lekari znaju da kažu da je cirkular jedan od najvećih neprijatelja Srba.

"Videli smo još jedno drvo pored puta, ja da ga prekratim i meni testera odleti na nogu. Nogu sam isekao, sreća moja što nisam zakačio glavnu atreriju", kaže Branislav Mladinović iz Prokuplja.

Ozbiljna povreda nije Branislava izvela iz šume. Na sreću, imao je sreće i drugi put, iako ga je tada testera isekla po ustima i bradi. Ostao je ožiljak da podseća i opominje.

"Tu je visila koža, sanirali su mi", opisuje Branislav šta se dogodilo. 

Za pripremu ogreva za zimu, retko ko upomoć zove profesionalne drvoseče. Kako za RTS kaže šumarski tehničar i profesionalni drvoseča Dragan Obrenović, ni nema ih mnogo u Srbiji.

Iako je on profesionalac, kaže da radi jedan od najopasnih poslova, koji mu je doneo i mnogo povreda. Po izgledu isečenog stabla prepoznaje kakve je povrede drvoseča mogao da zaradi.

"Od jasena prilikom obaranja drveta padne suvarak na njega, savije ga do te mere, da dolazi do pucanja i može da ga baci i do 20 metara. Tu su nepredviđene situacije uvek moguće, ali preduslov je oprema, mere bezbednosti, sve je onda u Božjim rukama", objašnjava Obrenović.

Zbog povreda tokom pripreme drva za grejnu sezonu mnogo posla imaju očni lekari, ali pre svih ortopedi i traumatolozi. Najčešće su povrede šaka, potkolenica, ali i glave.

"Delovi ekstremiteta u najvećem broju slučajeva ne mogu da se replantiraju jer su to povrede koje ne uključuju samo odsecanje delova ekstremiteta nego i njihovo mrvljenje i tako dalj , tako da je to veliki problem kod hirurškog spasavanja. Ono što je važno, pacijnti koji su teže povređeni, recimo ako padne deblo na njih, moraju se što hitnije prebaciti u hospitalne uslove, zato što postoji ono što nije vidljivo a to su povrede unutrašnjih organa", kaže dr Goran Tulić.

Pored toga što i odrasli treba odgovornije da se ponašaju prema sebi samima kada odlaze po drva i pripremaju ogrev za zimu, i iz Dečje klinike u Tiršovoj apeluju da deca ne seku drva, kao ni da ih prenose, jer i oni beleže slučajeve ozbiljnih povreda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи