Lični asistent – pomoć i podrška deci sa posebnim potrebama

Da bi deca sa posebnim potrebama pohađala redovnu nastavu potrebna im je pomoć ličnog asistenta. U opštini Bor radi ih šest, a od Nove godine će se po prvi put njihove aktivnosti finansirati iz budžeta i u Boru će ih biti tri puta više.

Matija je izgubio vid sa tri godine posle operacije karcinoma. Redovno je na nastavi i ide u drugi razred. Od ove školske godine na časovima sa njim, ali i od škole do kuće, stalno je asistentkinja Bojana Kostadinović.

Bojana mu pomaže oko matematike i kaže da mu ide odlično. "Što se tiče matematike imamo seckane brojeve, lepak, tu su i zagrade i iksevi", priča Bojana.

Učiteljica i Matijina mama smislile su način za matematiku koju ovaj dečak neobično voli. Od ove godine gradivo prati uz pomoć udžbenika na Brajevom pismu.

"Imali smo malo problem oko Brajeve azbuke, jer sam morala i ja da učim uporedo sa njim, mama je tu isto asistirala kad je bilo potrebno. Matija je savladao Brajevo pismo, sada radimo na čitanju", kaže učiteljica Danijela Njemculović.

Za porodicu dece sa posebnim potrebama usluga personalnog asistenta je dragocena.

"Rasterećeniji je dan, on je srećniji što je malo promenio, što nije samo sa mamom, zadovoljan je", kaže Ana Perić Milutinović, Matijina mama.

"Napravili smo pilot-projekat preko nevladinog sektora i to je ovo što se trenutno dešava, trenutno ima šest ličnih pratilaca za šestoro dece, a izmenili smo u međuvremenu skupštinsku odluku, da bi tu uslugu uveli, da bude i budžetska", kaže Dobrica Đurić, član opštinskog veća opštine Bor za socijalnu politiku i brigu o deci.

Matija na ovaj način ima priliku da raste sa vršnjacima, obrazuje se i napreduje u svom gradu. Da nije bilo razumevanja u lokalnoj zajednici, najbliža škola za njega bila bi u Zemunu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво