Na liniji broj "dva" besplatno testiranje na HIV

Širom Evrope se održava "Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise". Pod sloganom "Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš", ta nedelja se brojnim manifestacijama održava i u Srbiji. Jedna od njih je i tramvaj u Beogradu koji će kružiti trasom linije broj "dva", a u kojem će putnici moći besplatno da se testiraju.

Doktorka Mila Paunić iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata ističe za RTS da je cilj akcije da se podigne svet građana o HIV-u, jer , kako napominje, to može svakom da se dogodi.

Paunićeva kaže da se testiranje obavlja vrlo komforno i potpuno anonimno.

Navodi da akcija traje od 20. do 24. novembra od 17 do 22 časa u tramvaju na liniji "dva" koji je vidno obeležen. "Unutrašnjost tramvaja je prilagođena tesitaranju i savetovanju", dodaje Paunićeva.

Prema njenim rečima, građani će u tramvaj moći da uđu na pet stanica - Savamala, Železnička stanica, Vukov spomenik, Banija, Kalemegdan (Gradska bibilioteka).

"Volonteri na stajalištima upućivaće građane da uđu u tramvaj i da se testiraju", navodi Paunićeva.

Naglašava da se broj obolelih od HIV-a iz godine u godinu povećava.

"Prošle godine otkrivene su 33 osobe zaražene HIV-om, dok su ovoj dosad zabeležena 34 slučaja", kaže Paunićeva za RTS.

Sa HIV virusom u svetu živi oko 37 miliona ljudi, a u Evropi oko dva i po miliona. Mnogi svoj HIV status otkriju kasno, kada je bolest već uznapredovala. 

Procenjuje se da u Srbiji oko hiljadu ljudi ne zna da je zaraženo HIV-om.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво