Više stručnih radnika u školama, mera za sprečavanje nasilja

Pre dve godine, Ministarstvo prosvete je odlučilo da broj stručnih radnika u školama treba smanjiti, odnosno prilagoditi broju odeljenja. Pojedine škole, tada su psihologe i pedagoge morale da proglase tehnološkim viškom ili su oni dolazili na posao samo dva-tri puta sedmnično. To se nije pokazalo kao dobar potez zbog sve većih problema i izazova u društvu koji se u svom najgorem obliku prelivaju i u školske klupe. Kao jednu od mera za sprečavanje nasilja, resorno ministarstvo najavljuje veći broj stručnih radnika u školama.

Đačka torba je puna knjiga ali u nju staju i brojni problemi odrastanja i dileme – kako da se postave prema vršnjacima, kako da kanališu emocije poput besa i stida, kako da reše probleme u učenju i sa roditeljima. Sami teško nalaze rešenje naročito kada se dogodi nasilje, koje ponekad može da bude vrlo surovo.

"Svaki dan škole jeste jedan poseban dan i to je život škole. Ako ne budete u kontinuitetu upoznati s nekim događajima, vrlo je teško reagovati posle, predvideti, održati kontinuitet saradnje sa roditeljima i učenikom, pa i ovo što se savetuje kao pojačan pedagoško-psihološki rad i vaspitni rad sa decom, vrlo je bitno da se uspostavi kontinuitet i saradnja sa svim članovima, a to je vrlo teško ako pedagog i psioholog rade dva-tri dana u jednoj školi pa onda u drugoj", objašnjava psiholog OŠ "Laza Kostić" Mileva Novković.

Odluka resornog Ministarstva, od pre dve godine, nije dotakla novobeogradsku školu "Laza Kostić", koja je, zbog velikog broja odeljenja, i više od hiljadu đaka, pored psihologa i pedagoga, tada, sa pola radnog vremena, angažovala i logopeda.

"Apsolutno je za školu veliki, značajan uticaj stručne službe škole u kontaktu sa CSR, sa radnikom MUP-a, školskim policajcem, sa kompletno nastavnim osobljem, roditeljima, pod jedan učenicima svakodnevno, jer to je najvažniji kontakt i ti kontakti i razgovori koji se obavljaju deluju preventivno i time mogu da kažem da se postižu rezultati da se smanji nasilje", kaže direktor OŠ "Laza Kostić" Milorad Jauković.

Oni koji su zbog odluke resornog Ministarstva ostali bez posla ili bez punog radnog vremena, nisu se pojavili na birou, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

"Oni mogu raditi i u nekim potpuno drugim područjima rada, oblastima, rade i u obrazovanju naravno. Svakako veoma su važne sada te neke najavljene promene, u smislu da oni sada dobiju 100 posto radnog vremena u svakoj školi i da ne bude škola s malim brojem učenika, ta koja će imati samo jednog stručnjaka, saradnika, pedagoga ili psihologa", kaže savetnik za karijerno informisanje NSZ Ivana Božić.

Uz to, kažu psiholozi, promene u društvu, promene ponašanja i vrednosti koje novo vreme donosi, zahtevaju i drugačiji pristup i nove metode u radu s učenicima.

"Deca su ta koja su ogledalo društva i mi na neki način moramo da pratimo njihove potebe funkcija našeg postojanja i rada, u školi su učenici i ono što mi možemo i treba da uradimo u školi, jeste da napravimo neki stožer kako to treba da izgleda, da vratimo na onaj nivo na koji možemo da dobijemo optimalan razvoj učenika", smatra psiholog Jasmina Đurđević.

Ma koliko se trudili, kažu stručni radnici u školama, pomaka neće biti bez podrške roditelja. Podsećaju na vreme, kada su škole imale i socijalnog radnika i kada su zarad dobrobiti dece, roditelji i nastavnici bili na istoj strani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара