Ako dete baci petardu kazna za roditelja i do 100.000 dinara

MUP je nedavno predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje podrazumevaju znatno strože kazne, pa će ubuduće kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava biti od 50.000 do 100.000 dinara, umesto od 10.000 do 50.000 dinara, izjavila je državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković.

Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati tu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati, pojasnila je Popović Ivkovićeva.

U poslednje vreme, istakla je ona, uočena je povećana društvena opasnost kada je reč o upotrebi pirotehnike.

"Zato je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović inicirao izmene i dopune zakona, ali pre svega i zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u prethodnom periodu", rekla je Popović Ivkovićeva na prezentaciji projekta "Petarde nisu igračke" u Policijskoj stanici u Zemunu.

Ona je podsetila na slučaj dečaka iz Niša koji je tokom dočeka 2017. godine zadobio teške povrede ekstremiteta, ali i na devojčicu iz Čačka koja je kasnije zadobila teške povrede grudnog koša i pluća zbog topovskog udara sa svadbenog veselja.

Popović Ivkovićeva je navela i da će se MUP i ubuduće truditi da bude što više projekata, poput "Petarde nisu igračke", kako bi edukovali decu i zaštitili ih.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je deci da se tokom novogodišnjih praznika mogu lepo provesti i bez petardi i pirotehničkih sredstava.

"Novogodišnji praznici bi trebalo da budu nešto lepo i radosno i sve zavisi od vas, deco. Vi treba da budete primer i vašim drugarima kako možete lepo da se provedete i bez petardi i pirotehničkih sredstava", rekao je Oricio.

Projekat "Petarde nisu igračke" biće realizovan tokom decembra u zemunskim osnovnim školama, a policijski službenik, vatrogasac i pedijatar će u okviru jednog školskog časa pojašnjavati deci od prvog do četvrtog razreda posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi – od povreda, požara do zakonskih posledica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво