Pozorište u kojem su probe važnije od predstave

U predstavi, tačnije kabareu "Svi smo isti", igraju osobe sa invaliditetom. Za njih su probe više od vežbe: Prilika da budu ravnopravni i kreativni.

Od marta 13 glumaca vredno vežba. Probe su bar jednom nedeljno, ali traju i po nekoliko sati. Do premijere su ostale samo dve nedelje, pa rade još vrednije: Pevaju, igraju, glume.

Sanja Nikolić, jedna od glumica u Kabareu "Svi smo isti", kaže da ništa nije teško.

"Najlepše je kad se svi smejemo i učestvujemo u radosti i veselju", priča Sanja.

Kabare je prilagođen mladim ljudima sa invaliditetom. Četrnaest poznatih filmskih pesama odabrali su zajedno sa muzičkim pedagogom Marijom Družijanić.

"Volim da kažem da ja ne radim sa specifičnom populacijom iz bilo kog drugog razloga osim što su oni zaista talentovani muzičari i njihovi talenti za ples, pevanje i glumu zaista dolaze u prvi plan", ističe Marija Družijanić.

Dodaje da specifičan način komunikacije i određeni stepen podrške omogućavaju da se određeni problemi prevaziđu.

Natalija Lazić, producentkinja, ima ćerku sa autizmom. "Ono što je značajno je što su se oni međusobno upoznali, dakle moja ćerka sa autizmom je potpuno prirodno prihvatila svog druga koji ne vidi i obrnuto", rekla je Lazićeva.

Njihove porodice raduju se probama jer im je to retka prilika za kreativnu aktivnost. Predstava je poseban motiv.

"Na neki način oni senzibilišu čitavo društvo, senzibilišu da ih prihvate takvima kakvi su, na jedan lep, afirmativan način, kroz umetnost, kroz kulturne aktivnosti", rekla je Lazićeva i napomenula da im nedostaju ljudi koji žele da rade sa decom.

Predstava "Čarobno putovanje" u kojoj igraju deca sa autizmom osvajala je nagrade. Ali, najveća bi bila aplauz brojne pubilke.

"Nažalost, ta deca koja su na margini i dalje, bez obzira na to koliko se društvo trudilo da podigne svest, da se pokaže da i oni imaju talenta čak i više nego neki drugi ljudi, ali nikada ne mogu da pokažu", ističe reditelj Đorđe Makarević.

Šta sve mogu pokazaće drugog decembra na sceni pozorišta "Duško Radović". Biće to njihov način da obeleže Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Zato će i program biti štampan i na Brajevom pismu, a tokom predstave pratiće ih tumač za znakovni jezik. Oni igraju za nas. Ako smo mi spremni da ih gledamo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво