"Formirati komisiju za slučajeve ubijenih i nestalih novinara na KiM"

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić izjavio je da je na Kosovu i Metohiji neophodno formirati komisiju koja bi se bavila istraživanjem slučajeva ubijenih i nestalih novinara.

Ničić je na okruglom stolu "Sloboda medija i bezbednost novinara na Kosovu", održanom u Prištini, podsetio da su takve komisije, koje su formirale vlade Srbije i Crne Gore, dale rezultate i zahvaljujući njima pokrenuti su određeni sudski procesi.

Komisija bi trebalo da bude formirana i ovde, naročito zbog toga što imamo više bezbednosnih sistema koji se bave svim tim slučajevima, rekao je Ničić, precizirajući da su to radili Unmik, Euleks, Kfor, domaće tužilaštvo i policija.

On je pozdravio odluku glavnog tužioca na KiM da imenuje koordinatora i tužioce u osnovnim sudovima koji se bave slučajevima napada na novinare.

Podsetivši da je na Kosovu od 1998. do 2005. godine 14 novinara i medijskih radnika ubijeno ili nestalo, Ničić je rekao da nijedan slučaj do danas nije rešen, a, koliko je poznato, samo se za jedan vodi istraga.

Moramo da tražimo i odgovore na pitanja šta se trenutno radi, zašto do sada ti slučajevi nisu rešeni i šta je bio problem da se oni skoro 20 godina ne rešavaju, rekao je Ničić.

Tužilac Kosova Aleksander Ljumezi rekao je, kako prenosi KiM radio, da su svi dosijei o tim slučajevima vlasništvo Unmika.

"Mi smo sada u pregovorima da se svi ti predmeti premeste kod domaćih tužioca", rekao je Ljumezi, čiji se podaci razlikuju od rezultata istraživanja UNS-a objavljenim u Dosijeu o ubijenim i nestalim novinarima na KiM.

Šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je da nije mnogo urađeno kada je reč o formiranju komisije za istraživanje ubistava i nestanaka novinara.

"Imamo neke aktivnosti koje smo planirali naredne godine. Postupak ide sporo, ali se ipak radi na tome", rekao je Bratu.

Na okruglom stolu rečeno je da su samo ove godine zabeležena 24 slučaja napada na novinare, od kojih je 13 još u fazi istrage.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво