Deca pred poslanicima i članovima vlade govorila o nasilju

Pre 67 godina, Ujedinjene nacije ustanovile su 20. novembar kao Svetski dan deteta. Kao najvažnije aktere u prevenciji i zaštiti od nasilja deca prepoznaju članove svoje porodice, a 53,3 odsto dece ne bi pozvalo policiju u slučaju da vidi nasilje na ulici, podaci su koji su izneti u Skupštini Srbije, gde su deca iskazala svoje mišljenje o problemu nasilja.

Zaključeno je da se više od 50 odsto dece obraća za pomoć kada se nasilje vrši nad njima, dok je 36,7 odsto dece navelo da problem rešavaju sami.

Deca su o nasilju govorila obraćajući se narodnim poslanicima, predstavnicima vlade, ministru rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoranu Đorđeviću, ministarki bez portfelja Slavici Đukić Dejanović, direktoru Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lot, direktoru policije Vladimiru Rebiću, kancelariji Zaštitnika građana, kancelariji Poverenice za ravnopravnost, Mreži organizacija za decu Srbije i drugim institucijama.

"Bitno je da i mi mladi budemo pitani oko nečega što vi stariji predlažete, donosite nove zakone, prvo da se posavetujete sa nama mladima jer prošla su ta doba kada će neko umesto nas razmišljati", poručila su mladi u parlamentu.

Kažu i da se dete plaši da pokaže svoje muke socijalnom radniku, nastavniku, učitelju i psihologu.

Deca su predložila da se u svrhu sprečavanja nasilja organizuje više radionica i obuka za decu, roditelje i nastavnike, zatim da seˇdeca osnaže da prepoznaju i prijavljuju nasilje, kao i da policija, zaposleni u školama i roditelji ispravno i brzo reaguju kada se desi ili prijavi nasilje.

Nekorišćenje mobilnih telefona u školama, reagovanje prilikom internet nasilja i vođenje računa o sadržaju koji se postavlja na društvene mreže preporuke su dece za sprečavanje digitalnog nasilja.

Nema dobre države, bez dobrih građana, citirajući Aristotela, najstariji poslanik obratio se deci.

"Šta to znači biti građanin, to znači imati obaveze. Vaš zadatak je da završite školu, da idete redovno u školu, da što više znate, jer koliko ima više građana koji više znaju toliko će država biti bolja, pravednija, uspešnija", poručio je Dragoljub Mićunović.

Srbija je posvećena sprovođenju Agende UN, te će do 2030. obezbediti i bolji stepen obrazovanja.

"Trudimo se, da zapravo, radimo na prevenciji i nasilja i svih oblika diskriminacija, i postovanju različitosti i negovanje ljubavi. Vaš zadatak je pre svega da se obrazujete, da se igrate i da se volite", rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Vlada prepoznaje u deci budućnost i nasilje treba posmatrati izolovano.

"Budite uvereni da ćemo da radimo na tome da vaš položaj bude na najvišem mogućem nivou i da nasilje svedemo na statističku grešku", poručio je ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.

"Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da upravo ostvarujemo jedno od prava dece, da učestvuju da imaju pravo participacije", rekla je zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović.

Deca u Srbiji imaju mnoga prava ali se, kažu u Unicefu, ne poštuju sva u punoj meri.

"Situacija oko obrazovanja u Sribji je veoma dobra, dobra je stopa upisa ali neke devojčice, naročito romske devojčice, i dalje ne pohađaju osnovno obazrovanje. Danas se mnogo o nasilju govorilo, dve trećine učenika su žrtve digitalnog nasilja", rekao je direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lot.

Vlada Srbije zajedno sa Unicefom radi na programu digitalnog obrazovanja, koji će dopreti do 100 hiljada dece i mladih. Poruka odraslih deci je da se bore za lično dostojanstvo i da od njih traže doslednost u ponašanju.

Inicijativu je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a sastavni je deo projekta "Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj".

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Unicefom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво