Timovi za transplantaciju uvek na raspolaganju, potrebni donori

U danima za nama, zahvaljujući saglasnosti porodica pacijenata kojima lekari nisu mogli da pomognu, urađeno je 11 transplantacija – presađena su dva srca, transplantirane tri jetre, urađeno pet transplantacija bubrega kod odraslih, a novi bubreg dobilo je i jedno dete u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

Spojila ih je ista bolest, tako da Vladan Vragolić iz Loznice i Dane Ljubić iz Beograda posle transplantacije srca leže i u istoj sobi. Postali su prijatelji, a obećavaju da će se po izlasku iz bolnice pridružiti kampanji "Produži život".

"Žao mi je zbog gubitka koji je doživela porodica donora, ali bih im čestitao i želeo bih da svi nastavimo u tom pravcu. Zaista im veliko hvala što sam ja dobio šansu za nov život sa svojih 28 godina", kaže Vladan.

Dane kaže da se uvek nadao i da je verovao lekarima, ali da se, pre svega, zahvaljuje porodici donora koja mu je pomogla da dobije nov život.

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije u svakom trenutku, 365 dana u godini na raspolaganju ima tri tima za transplantaciju. Kada nisu na klinici a pojavi se donor, u sali moraju da budu u roku od sat i po.

"Prvo razmišljam da li ću spavati tu noć, a onda da li ću spavati narednu noć, ali sam srećan jer će neko dobiti mogućnost da produži svoj život", kaže Saša Kačar sa Klinike za kardiohirurgiju KCS-a.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS-a Svetozar Putnik kaže da je urađena i sedma transplantacija srca u ovoj godini, što je najveći broj otkako su oživeli program transplantacije srca.

"Ovo je stabilan program koji traje pet godina, ali, nažalost, zavisan je od broja donora koji nije ni izbliza dovoljan", kaže dr Putnik.

U prethodnih sedam dana, gotovo non-stop u sali je bio i tim za transplantaciju jetre Urgentnog centra. Troje pacijenata se posle transplantacije oporavlja u noovotvorenoj Jedinici intenzivnog lečenja. Poslednja transplantacija jetre urađena je juče ujutru.

"Donori su bili iz tri različite bolnice – iz Urgentnog centra, Zemunske bolnice, iz Kliničkog centra Novi Sad. Njihove porodice su dale saglasnost i učinile život ovim pacijentima srećnijim", ističe Nataša Petrović iz tima za transplantaciju jetre Urgentnog centra.

Danijela Petrović od marta je u bolnici, presađena joj je jetra i sada se oseća dobro. "Sada sve ide nabolje", kaže Danijela.

U danima za nama u Novom Sadu i Beogradu urađeno je i šest transplantacija bubrega. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи