Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

U Srbiji je od početka godine u saobraćajnim udesima poginulo 514 ljudi, a 18.000 povređeno. Glavni uzročnici saobraćajnih nesreća su nekontrolisana brzina, vožnja pod dejstvom alkohola a nevezivanje pojasa povećava broj stradalih i povređenih.

Međunarodni Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obeležen je u Starom dvoru otvaranjem izložbe "Trenutak menja sve" i odavanjem pošte minutom ćutanja poginulima u saobraćajnim nesrećama.

Glavni uzročnici saobraćajnih udesa su nekontrolisana brzina, vožnja pod dejstvom alkohola, a nevezivanje pojasa povećava broj stradalih i povređenih. Statistike govore da je Srbija od 2014. prepolovila broj poginulih u saobraćaju sa oko 1.000 na 600.

Akcijama Agencije za bezbednost saobraćaja, turske ambasade i AMSS-a smanjen je broj poginulih u tranzitnom saobraćaju za čak 10 odsto. Od tada raznim merama svi uključeni u bezbednost saobraćaja pokušavaju da još više smanje broj žrtava.

Prisutnima u Starom dvoru su se obratili direktor policije Vladimir Rebić, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, gradski menadžer Goran Vesić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev.

Kako je rečeno, u 2016. godini bilo je 607 žrtava saobraćajnih nesreća u Srbiji, a oko 20.400 ljudi je povređeno u tim nesrećama.

Direktor policije je rekao da je i ovo momenat da se zapitamo da li smo svi i koliko učinili da se poboljšaju uslovi i sveukupan ambijent koji će poboljšati bezbednost saobraćaja ali u tom smislu, dodao da je broj poginulih i povređenih manji nego što je bio prethodnih godina, ali da niko ne može biti zadovoljan dok postoji ijedna žrtva saobraćajnih nesreća.

Izneo je podatak da je na putevima Srbije početkom devedesetih bilo i 2.000 žrtava, da bi se taj broj sada smanjio na oko 600 godišnje, ali još jednom ponovio da se sve radi i radiće se na tome da ta brojka pada i da ima sve manje poginulih i povređenih u tim nesrećama.

Rebić je rekao da MUP radi sve u svojoj nadležnosti u tom pravcu, napominjući da su pooštrene kontrole alko-testom, da se radi na smanjenju brzine u čemu je novina i merenje prosečne brzine na auto-putevima, a da se napori ulažu i na obavezno vezivanje pojasa, kako napred tako i putnika u vozilima koji sede na zadnjim sedištima.

Kako je rekao, svega oko pet odsto putnika veže "zadnji pojas".

Policija može da uradi manji deo posla da se taj procenat poveća, a potrebna je i veća edukacija i pomoć svih nadležnih institucija, organizacija, medija, kaže Rebić.

Svakih pest sekundi jedan udes u svetu 

Direktorka Agencije Jasmina Milošević je iznela podatak da godišnje na putevima širom sveta pogine oko 1,5 milion ljudi, da se svakih šest sekundi desi jedna saobraćajna nezgoda, na svakih dva minuta život izgube tri osobe, na četiri jedno dete...

Upozorila je da su posledice za porodice i prijatelje žrtava saobraćajnih nesreća trajne i ukazala da je potrebno da svi, institucije i pojedinci, učesnici u saobraćaju daju svoj doprinos kako bi se bezbednost povećala.

Miloševićeva je navela da jeste manji broj žrtava ali da se sve radi na tome da ih bude što manje i navela da je broj poginulih ove godine oko 520.

Istakla je da je broj žrtava mopedista smanjen za 17 odsto, biciklista 20 odsto, a autobusima za 71 odsto, mladih za devet i pešaka za tri, ali i istakla da će i dalje raditi na tome da se sve te crne statistike smanje.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da grad sa svoje strane, izgradnjom saobraćajne infrastrukture, takođe i njenom modernizacijom i obnavljanjem daje svoj doprinos u pravcu veće bezbednosti saobraćaja.

Vesić je izneo podatak da je izgrađeno 200 kilometara ulica, urađeno više najvažnijih i najprometnijih, ali i drugih saobraćajnica u samom gradu i prilazima, ali i onih u Mladenovcu, Lazarevcu, Grockoj, kao i 11.500 kvadratnih metara trotoara.

Rekao je i da su planirani veliki radovi u ulicama Kneza Miloša, Cara Dušana, Trgu Republike, 27. marta, što će doprineti i bržem, ali sigurnijem saobraćaju u glavnom gradu Srbije.

Posebno je ukazao na 156 zona oko škola, zona usporenog saobraćaja radi što veće bezbednosti učenika i ostalih učesnika u saobraćaju i na akciju koja se sprovodi "Đaci vas mole – usporite pored škole", ali i dodao da se mnogo očekuje i od novog zakona o bezbednosti saobraćaja.

Generalni sekretar AMSS-a Predrag Đurđev je naznačio da je saobraćaj povezao svet, doprineo razvoju društva ali i naveo da to nosi i mnogo odgovornosti kako bi se ono što sa sobom nosi negativno svelo na najmanju moguću meru.

Đurđev, koji je izgubio oca u saobraćajnoj nesreći kad je bio dete, takođe je upozorio na odgovornost svih, pojedinaca, nadležnih organa, institucija, društva i istakao šta sve mogu da urade kako bi se te crne brojke svele na najmanju moguću meru.

Govoreći o tome šta u AMSS-u preduzimaju u tom pravcu, najavio je i početak akcije, od ponedeljka 20. novembra, pregleda tehničke ispravnosti vozila uz poruku da je samo tehnički ispravno vozilo bezbedno vozilo.

Učesnici i organizatori obeležavanja Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda ispred Starog dvora "pustili" su bele balone kao spomen na sve žrtve koje su izgubile živote u tim nesrećama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво