Besplatni pregledi u više od 100 zdravstvenih ustanova

Novi krug besplatnih lekarskih pregleda za građane otpočeo je jutros. Do 16.00 pregledano je 26.337 pacijenata. Bez knjižice i bez zakazivanja građani su mogli na preglede u 104 zdravstvene ustanove, a prvi put u nedeljne besplatne preventivne preglede uključio se i Klinički centar Srbije.

Pojedine ustanove će zbog velikog interesovanja produžiti rad i obavljati preglede do 18.00, umesto do 16.00 kako je bilo planirano, kažu u resornom ministarstvu. 

Interesovanje građana bilo je veliko, a čekaonice su bile pune već u ranim jutarnjim satima, javili su reporteri RTS-a.  

Pregledi su se mogli obaviti u opštim bolnicama, domovima zdravlja, kliničkim centrima u Nišu, Kragujevcu, Kliničkom centru Vojvodina i u četiri centra u Beogradu.

Na preglede su građani mogli od osam časova, ali je red ispred Kliničkog centra Srbije jutros bio i pre početka radnog vremena.

Da obave analize hormona štitne zlezde, ultrazvuk abdomena, ili snimanje mamografom, poranili su uglavno stariji sugrađani.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin zadovoljan je odzivom građana i ističe da na pregled danas mogu da dođu svi, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

"Mi imamo veliki broj lekara – internista, gastroenteorologa, endokrinologa, kardiologa, veliki broj sestara,  a ako bude trebalo mi ćemo angažovati dodatni broj lekara", kaže doktor Ašanin.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da će svi biti pregledani. Oni koji danas eventualno ne budu stigli na red dobiće svoj termin u narednim danima. 

"Do sledeće akcije za četiri nedelje sigurno će biti pregledani i za njih će važiti isto - bez knjižice, bez ičega, svi koji su danas došli i koji su zainteresovani da brinu o zdravlju", rekao je Lončar. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja u prvih sat vremena pregledano je više od 3.000 pacijenata. 

"Postižemo onaj cilj koji smo hteli, a to je da naši građani sve više shvataju kolika je prednost preventivnog pregleda. Uradili smo analizu za prošlu akciju u kojoj je pregledano 17.000 ljudi. Kod 600 pacijenata su na vreme dijagnostikovani problemi. Ako uzmete činjenicu da ste toliko života spasli za jedan dan, to nam daje za pravo da nastavimo dalje sa akcijama", rekao je Lončar.

Veliko interesovanje za preglede bez mnogo čekanja i bez zdravstvene knjižice bilo je i u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Mnogo posla imali su dežurni i u kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i u većini domova zdravlja i bolnica.

U Nišu se odazvalo izuzetno mnogo građana. U Kliničkom centru obavljao se ultrazvučni pregled abdomena i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde, a u Domu zdravlja radio se mamografski i ultrazvučni pregled dojke. 

U Kliničkom centru samo tokom prvog sata rada bilo je već registrovano više od 300 pacijenata. Zbog očekivano velikog interesovanja građana povećan je broj ekipa pa se pregled radi u sedam internističkih ordinacija, a obavezne su i specijalističke konsultacije.

"Ono što se pokazalo u prethodne dve akcije je da oko 10 odsto ljudi nakon završenog pregleda i nakon analiza pozivano ponovo na konsultativne preglede. Imali smo prošli put nekoliko pacijenata koji su odmah hospitalizovani", rekao je Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš. 

Dok su čekale na pregled dojke u niškom Domu zdravlja, žene su mogle da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Iako je zainteresovanih za mamografiju više od dnevnih kapaciteta mamografa, ovde su pozvali žene da ne odustaju od preventivnih pregleda. 

Inače juče je više od 1.200 građana obavilo besplatan lekarski pregled u Vojnomedicinskim centrima u Beogradu i Novom Sadu i Vojnoj bolnici u Nišu. 

Ovo je treći put da Ministarstvo zdravlja organizuje besplatne preventivne preglede. U prethodne dve akcije, obavljeno je više od 23.000 pregleda, a kod gotovo 600 građana otkriveni su ozbiljni zdravstveni problemi i podstavljene dijagnoze, a neki su odmah primljeni na lečenje. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво