Mihajlović: Važna podrška premijerke zakonu o rodnoj ravnopravnosti

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost podržava zalaganje premijerke Ane Brnabić da zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je sada u fazi nacrta, bude usvojen što pre, rekla je potredsednica vlade Zorana Mihajlović koja predsedava tim telom.

Zorana Mihajlović je ocenila da je za sve žene i muškarce u Srbiji, i sve one koji smatraju da nam treba ravnopravnije društvo, veoma značajno da čuju premijerku kako kaže da nam je što pre potreban zakon o rodnoj ravnopravnosti, saopšteno je iz kabineta Mihajlović.

Prema njenim rečima, ova podrška zakonu je jasan signal da će naša zemlja uskoro dobiti moderan i evropski zakon koji će dovesti do veće ravnopranosti žena nego što je imamo danas, za šta se godinama zalaže Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Mihajlovićeva podseća da se Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti na kome su gotovo tri godine radili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, stručne i nevladine organizacije i koji je dobio podršku kako ministarstava, tako i više od 100 udruženja i organizacija, više od dva meseca nalazi na doradi u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je izrazilo određene sumnje u njegovu sprovodivost.

"Kao ovlašćeni predlagač zakona o rodnoj ravnopravnosti početkom septembra, prepustila sam ovaj nacrt upravo Ministarstvu rada kako bi što pre predložilo rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke. Ali, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor koji su delovi zakona sporni i koji su predlozi ovog ministarstva kako bi se on poboljšao i konačno usvojio. Očekujem da ćemo posle ove jasne izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam ovaj zakon treba što pre, dobiti jasne predloge Ministarstva rada na ovaj nacrt zakona", kaže Mihajlovićeva.

Navodi da zakon o rodnoj ravnopravnosti ne samo što će doneti ženama veća prava, već predviđa i preventivu u smanjenju nasilja nad ženama i decom.

Ističe i da smo poslednjih dana i meseci svedoci pojačanih napada kako na žene od strane pojedinih crkvenih velikodostojnika, tako i nasilja neđu najmlađima. Istovremeno, njegovo sprovođenje ne podrazumeva nova zapošljavanja i osnivanje novih tela.

"Usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti u parlamentu biće još jedan veliki podstrek ne samo Kooridnacionom telu, već i čitavom društvu da još više radi na stvaranju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva", zaključuje Mihajlovićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar