Udruženja novinara oštro kritikovala odluku Tužilaštva

Novinarska udruženja oštro su osudila odluku Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave protiv osoba koja su 31. maja ispred Doma Narodne Skupštine Srbije i na Trgu Nikole Pašića fizički prisilila neke novinare da napuste taj prostor za vreme svečanog polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U obrazloženju odluke Tužilaštva ističe se da iz izjava očevidaca proizilazi da bi došlo do mnogo većih većih incidenata i "linča" da ti novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase, a da su se "pritom lica koja su učestovala u tome, ponašala pristojno, da nikome nisu pretila i da su upućivali molbe da se prestane sa provokacijama".

U saopštenju se navodi da je "Tužilaštvo na osnovu svih izvedenih dokaza utvrdilo da se u konkretnom slučaju eventualno radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira".

Ministarstvu unutrašnjih poslova je naloženo da se protiv učesnika skupa podnesu prekršajne prijave Prekršajnom sudu u Beogradu, a zbog prekršaja predviđenih Zakonom o javnom redu i miru.

Povodom te odluke Tužilaštva oglasila su se novinarska udruženja.

Udruženje novinara Srbije smatra neprihvatljivom odluku Prvog osnovnog javnog tužilaštva da odbaci krivične prijave novinara napadnutih ispred Doma Narodne Skupštine na dan polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića.

Iz tog udruženja ocenjuju da je odlukom Tužilaštva legalizovano nasilno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao.

"To što je MUP-u naloženo da protiv učesnika podnese prekršajne prijave potvrđuje da je bilo remećenja javnog reda i mira, ali Tužilaštvo nije objasnilo zašto očigledno nasilje nad novinarima nije kvalifikovalo kao krivično delo, već kao eventualni prekršaj", ističu iz Udruženja novinara Srbije.

UNS je posebno zabrinut zbog činjenice da bi "podnošenje prekršajne prijave protiv učesnika skupa" moglo značiti i podnošenje prijava protiv novinara koji su bili žrtve nasilja.

Odluku Tužilaštva Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenjuju "sramnim".

U saopštenju NUNS-a i NDNV-a se ističe da odluka Tužilaštva predstavlja "još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka".

Ta dva udruženja napominju da će posle odluke Tužilaštva razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja.

"Ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju NUNS i NDNV.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво