Neonatologija – sve teže bitke za živote novorođenčadi

Svake godine u svetu oko 15 miliona dece rodi se pre termina – milion njih ne preživi. U Srbiji oko četiri hiljade novorođenčadi dođe na svet tri i više nedelja pre vremena. Na Svetski dan prevremeno rođene dece u Institutu za neonatologiju ističu da im na lečenje dolaze sve zahtevnija i nezrelija novorođenčad.

Čekanje, strah, neizvestnost, obeležili su dane i nedelje na Institutu za neonatologiju. To je, kažu roditelji, čiji mališani danas srećno odrastaju, duboko usidreno u njihovim srcima.

"Dete je rođeno sa 770 grama, imalo je sepsu kad je došlo, rođeno je u 27. nedelji. Međutim, ceo tim na Institutu za neonatologiju se izborio za nas. Uvek su pozitivne emocije kad se dođe na kontrolu", kaže Olivera Nikolić.

"Naš boravak je trajao 72 dana, ja sam preko mesec i po dana čekala da ga uzmem u ruke, a tek da izađemo kući – to je bila misaona imenica", ističe Ana Anufrijev.

Maglašava da je jedno hvala malo u odnosu na ono šta su ljudi sa Instituta uradili za njenog sina. "Zapravo, on se ovde drugi put rodio", dodaje Anufrijeva.

Pomeranje starosne granice rađanja, sve više vantelesnih oplodnji, pušenje u trudnoći – neki su od faktora koji mogu da utiču na prevremeni porođaj. Svako četvrto dete rođeno pre vremena, odnosno svako drugo novorođenče koje po rođenju ima manje od kilogram i po, leči se na Institutu za neonatologiju u Beogradu.

Direktorka Instituta za neonatologiju u Beogradu Milica Ranković Janevski ističe da na lečenje dolaze sve zahtevnija i nezrelija novorođenčad.

"Lečenje postaje sve veći izazov, bez obzira na napredak medicine i sve metode koje primenjujemo", dodaje Rankovićeva.

"Prosečna dužina hospitalizacije u Institutu je 45 do 50 dana. To je vrlo dug period kada svi medicinski stručnjaci i roditelji treba da komuniciraju, da dele dobre i loše trenutke i da sarađuju sve u zajedničkom cilju", navodi Rankovićeva.

Na intenzivnoj nezi, popunjene su sve postelje – 22 mala pacijenta bore se za život. Najmanje novorođenče koje je u ovoj ustanovi dobilo neophodnu pomoć imalo je samo 420 grama. Rođeno je u 22. nedelji, kada, kažu lekari, gotovo da ne postoje šanse da se preživi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво