Ilegalnih migranata pet puta manje, zimu u Srbiji čeka 4.000 ljudi

Posle zatvaranja balkanske rute za migrante, drastično je smanjen broj onih koji iz Makedonije i Bugarske žele da ilegalno uđu u Srbiju. Na najfrekventnijim mestima duž tursko-bugarske i grčko-makedonske granice, po nalogu EU raspoređene su mešovite patrole međunarodne policije, koje pomažu i zajedničkim snagama vojske i policije Srbije.

Oko 3.000 migranata je od početka godine zatražilo u Bugarskoj zaštićen status i gotovo isto toliko prošlogodišnjih molbi je odbijeno, pa je najviše izbeglica i dalje u centrima blizu bugarsko-turske granice.

Dimitar Kirov, direktor Direkcije za proceduru migranata u Bugarskoj, navodi da je mnogo manje ilegalnih migranata iz Turske.

"Sve mere EU uspešno primenjujemo i za četiri do šest meseci rešavamo status pojedinaca", kaže Kirov.

U Makedoniji je posle zatvaranja balkanske rute situacija mirna, ali je pritisak krijumčara i dalje najveći blizu Đevđelije.

Elena Brmbeska iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Makedoniji kaže da je u toj zemlji najveći problem ilegalna deportacija migranata na dva mesta – iz Srbije do Makedonije i iz Makedonije ka Grčkoj.

"Nedeljno, od 30 do 70 migarnata se vraća u neku drugu zemlju na razne nelegalne načine i to je kršenje evropske Konvencije ljudskih prava", kaže Brmbeska.

Od sredine prošle godine, kada su duž granica ka Makedoniji i Bugarskoj raspoređene naše zajedničke snage vojske i policije, do danas je sprečen ilegalni ulazak gotovo 22.500 migranata.

Ove godine, pet puta je manje onih koji su ilegalno pokušali da uđu u Srbiju iz pravca istoka ili juga.

Prošle jeseni, svakoga dana je oko 100 ljudi pokušavalo da bez dokumenata uđe u Srbiju. Sada, prosečno dvanaestoro.

Pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga vojske i policije, navodi da je po dubini teritorije Srbije oko 1.300 ilegalnih migranata pronađeno u pokušaju ilegalnog krijumčarenja.

"Njima je pružena adekvatna medicinska i druga zaštita i smešteni su u prihvatne centre", kaže Baltić.

Ivona Gvozdenović iz Fondacije "Divac" kaže da su u poslednje dve godine mnogo radili na proširenju kapaciteta u prihvatno-tranzitnim centrima i da su sve više usmereni na pobošljanje položaja migranata dok borave u Srbiji.

U kolektivnim centrima u Srbiji, zimu čeka oko 4.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво