Sudije prekršajnih sudova traže povećanje plata

Udruženje sudija prekršajnih sudova pozdravilo je najavljeno povećanje plata za sudijske i javnotužilačke pomoćnike i druge zaposlene u pravosudnoj administraciji i istovremeno izrazilo bojazan zbog mogućeg izostavljanja sudija i javnih tužilaca iz tog povećenja.

U saopštenju Udruženja sudija prekršajnih sudova navodi se da bi to dovelo do stavljanja sudija i javnih tužilaca u nejednak i neravnopravan položaj u odnosu na sva ostala lica koja su zaposlena u javnom sektoru.

Podseća se da su sudije i javni tužioci ravnomerno podneli teret umanjenja tadašnjeg nivoa zarada u 2013. godini do koga je došlo usvajanjem Zakona o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru.

Udruženje sudija napominje i da nezavisnosti i samostalnosti pravosuđa nema bez materijalne sigurnosti, koja, kako ukazuje, ne može da se ostvari ukoliko se navedeno najavljeno povećanje zarada zaposlenih u javnom sektoru ne bi odnosilo i na nosioce pravosudnih funkcija.

U slučaju da nosioci pravosudnih funkcija ne budu obuhvaćeni najavljenim povećanjem zarada, postoji realna opasnost da će doći do apsurdne disproporcije zarada u okviru samog pravosudnog sistema, na taj način što bi pojedine kategorije sudijskih pomoćnika mogle imati veću zaradu od pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija.

To se, kako je napomenuto, posebno odnosi na sudije prekršajnih sudova koji imaju najlošiji materijalni položaj po važećim odredbama Zakona o sudijama i koje je, kako smatra Udruženje, neophodno što pre promeniti kako bi se otklonila postojeća diskriminacija.

Udruženja sudija prekršajnih sudova je predložio da ukoliko dođe do najavljenog povećanja zarada zaposlenih u javnom sektoru, to povećanje obuhvati i nosioce pravosudnih funkcija, posebno one koji imaju najniže zarade, a to su sudije prekršajnih sudova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво