Vozači pod uticajem alkohola – "tempirane bombe"

Skoro polovina ljudi (48 odsto) koji su konzumirali jedno ili dva alkoholna pića i čija količina alkohola u krvi u tom trenutku varira između od 0,3 do 0,9 promila, ne smatra da je pod uticajem alkohola, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja koje je sprovela kompanija "Hajneken".

Rezultati ovog istraživanja predstavljeni su studentima Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, na edukativnoj radionici "Kad voziš, nikada ne pij" u organizaciji "Hajnekena".

"Vozači koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola su tempirane bombe na putevima, ali da bismo sprečili njihovo postojanje u saobraćaju, nije dovoljno da se bavimo samo kažnjavanjem. Neophodno je da vozače, pre svega mlade, edukujemo i podignemo im nivo svesti o značaju odgovorne konzumacije alkohola", izjavio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Stručnjak iz oblasti automobilizma i saobraćaja Mladen Alvirović, predstavio je studentima prvi realni eksperiment u Srbiji sproveden na temu alkohola i vožnje.

"Vožnja u alkoholisanom stanju u Srbiji je postala stvar dokazivanja nečije vrednosti ili sposobnosti. Jedan od razloga za takvo ponašanje je nedostatak edukacije", rekao je Alvirović.

Pored informacija o bezbednosti saobraćaja koje su saznali na predavanju, studenti su imali priliku da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači, na specijalnoj "BATAK Champion Reaction" mašini.

Istraživanje kaže da bi 46 odsto vozača koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola radije koristilo drugo prevozno sredstvo nego da sami voze, a 64 odsto vozača koji konzumiraju alkohol tvrdi da bi umerenije pili ukoliko bi znali da posle treba da voze kući.

Ekspert za korporativne poslove kompanije "Hajniken Srbija", Goran Stupar, ukazao je na važnost odgovorne konzumacije alkohola i štetnost njegove zloupotrebe, pogotovo kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Zanimljivo je da 64 odsto vozača smatra prihvatljivom vožnju pod dejstvom alkohola ukoliko su između konzumacije alkoholnih pića obilno jeli ili dremnuli, a skoro polovina (49 odsto) vozača koji voze pod dejstvom alkohola pravda se neplaniranim dobrim provodom.

Međunarodno istraživanje kaže da je za svakog četvrtog vozača koji upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, takvo ponašanje prihvatljivo usled izloženosti društvenim pritiscima.

Kako najavljuju iz "Hajnekena", radionice će se uskoro održati i na Pravnom i na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво