Rača, otkaz za uzbunjivača

Opština Rača otpustila je osmoro zaposlenih, među kojima i uzbunjivača Tomislava Veljkovića koji je otkrio korupciju u komunalnom preduzeću koje je uložilo 600.000 evra u nepostopjeću fabriku za preradu otpadnih voda. I dok Veljković tvrdi da je reč o zastrašivanju da bi bio primer drugima da ćute, u opštinskoj upravi ističu da je sve urađeno po zakonu i da su otkazi posledica racionalizacije koju je naložila Vlada.

Opštinska uprava u Rači od danas nema domara. Za Tomislava Veljkovića i još dvoje nameštenika na snazi je otkaz, a još petoro neraspoređenih službenika bez posla će ostati za dva meseca. Kadrovski plan koji predviđa otpuštanja odbilo je da je da potpiše troje službenika. Nije vrednovan rad, smatraju, već je tvde u pitanju revanšizam.

"Mora Tomislav Veljković da dobije otkaz da bi bio primer drugima da ćute kad su u pitanju nepravilnosti. Poverujete državi da hoće stvarno da se obračuna sa krimonalom i korupcijom a onda budete nagrađeni kao što sam ja nagrađen", kaže otpušteni domar Tomislav Veljković, koji je i uzbunjivač.

Niko nije trebalo da dobije otkaz, tvrdi Veljković. Uredba vlade o broju zaposlenih je samo izgovor da se u opštini obračunaju sa neistomišljenicima.

"Sve ovo što se radi je bespotrebno, jer opština Rača baš ima onoliko uposlenih koliko je Vlada Republike Srbije dozvolila", kaže Veljković.

U opštinskoj Upravi negiraju sve optužbe. Kadrovskim planom koji je na predlog opštinskog Veća usvojila Skupština, ukinuta su pojedina radna mesta i osmoro ljudi je otpušteno. Među njima i Tomislav Veljković, uzbunjivač.

"Imenovani nije trpeo nikad posledice koje se tiču njegovog delovanja, ovo je tipična racionalizacija. Zakon je u potpunosti ispoštovan, doduše kadrovski plan je donet pre mog postavljenja, ali je u potpunosti ispoštovana procedura", kaže Goran Maksović, vršilac dužnosti načelnika opštinske Uprave u Rači.

Tomislav Veljković ne odustaje, pravni tim koji čine advokati portala "Pištaljka" najpre će od Višeg suda tražiti određivanje privremene mere, a potom pokrenuti radni spor uz pozivanje na Zakon o zaštiti uzbunjivača.

"Sud bi mogao i ja verujem da će to i učiniti da odloži pravno dejstvo ovog otkaza, jer je neverovatno da neko ko jedini u opštinskoj upravi ima sertifikat za zaštitu na radu i na određeno vreme je zaposlen, da postane tehnološki višak, odjednom i to sve nakon pojave koruptivnih radnji", kaže Jelena Stojanović, advokat portala "Pištaljka".

U fabriku za prečišćavanje otpadnih voda navodno je uloženo 600.000 evra.

Zahvaljujući uzbunjivaču Tomislavu Veljkoviću pokrenuta je istraga, ali rezultata nema. Građani i javno mnjenje su učinili sve što su mogli, a na potezu je država.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво