"Petina građana Srbije misli da su rukovodeća mesta namenjena muškarcima"

U 150 jedinica lokalne samouprave u Srbiji na mestima predsednica opština odnosno gradonačelnica, nalazi se 12 žena, što je procenat od osam odsto, dok se 13,2 odsto žena nalazi na pozicijama predsednice skupštine opštine.

Ovi podaci rezultat su istraživanja "Rodna ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u jedinicama lokalnih samouprava" koje je sproveo Poverenik za zaštitu rodne ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obeležava sutra.

Kako je nevedeno, u skupštinama lokalnih samouprava nalazi se 34 odsto žena, što je približno propisanoj zakonskoj kvoti, a 38 odsto žena nalazi se u izbornim komisijama za aktuelni saziv skupštine opštine. 

Ipak, iz organa Poverenika ističu da u nekim lokalnim samoupravama nema nijedne žene u izbornim komisijama, dok je jedinstven primer Nova Varoš gde se u izbornoj komisiji nalazi 10 žena i tri muškarca.

Takođe, 44,3 odsto žena nalazi se na čelu izbornih komisija, dok u članstvu opštinskog odnosno gradskog veća žene učestvuju sa 19 odsto.

Kako je naglašeno, najzabrinjavajući podatak je da u Savetima mesnih zajednica ima 12,7 odsto žena, što je oko 2.000 žena na 19.000 muškaraca, dok je stanje loše i kada su u pitanju menadžerske pozicije, gde su 83,7 odsto direktora javnih preduzeća muškarci.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje za celo društvo, kao i da je to pokazatelj razvijenosti jedne zemlje.

"Koliko često čujemo da se koristi reč lider isto toliko ne čujemo reč liderka, a reči mnogo govore. Poslednje istraživanje koje smo sproveli kaže da petina građana Srbije misli da su rukovodeća mesta namenjena muškarcima i da je najbolja uloga za ženu da bude domaćica", navela je Jankovićeva.

Dodaje, da to nije slučaj koji važi samo za Srbiju, već da "lepljivi pod i stakleni plafon" za žene važe u celom svetu.

"Postoji granica do koje žena može da napreduje zahvaljujući svojim kompetencijama, nakon toga je stereotipi zaustavljaju. Danas se pre može govoriti o pravljenju rupa u staklenom plafonu, nego o njegovom lomljenju", rekla je Jankovićeva.

Ona je zaključila da ravnopravnost žena i muškaraca u Srbiji ima dve strane, sa jedne su prepreke, a sa druge dostignuća, kao i da je osnaživanje žena recept i za jedan i za drugi slučaj.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da Srbija uvek može da računa na podršku OEBS-a kada je u pitanju izgradnja društva sa nultom tolerancijom na diskriminaciju.

"Srbija je posvećena zaštiti ljudskih prava, ali je jako važno da ta zaštita ostane visoko na listi prioriteta. Institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava ovde nemaju dugu tradiciju, ali su već postigle stabilnost i građani ih prepoznaju kao telo koje ih može zaštiti", rekao je Oricio.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije dodeljene su i Godišnje medijske nagrade za toleranciju, a Oricio ističe da je visok nivo medijskog izveštavanja na ovu temu jako važan i da je OEBS izdao dve publikacije namenjene smernicama za medije kako bi njihovo izveštavanje podržavalo borbu za ravnopravnost.

Liht: Mizoginija ozbiljna patologija društva

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da brojke iz istraživanja "govore više od reči", kao i da one pokazuju u kojoj meri se ne poštuje Ustav Srbije.

"U Ustavu piše da žene i muškarci treba ravnopravno da učestvuju u svim oblastima javnog života, što mi očigledno ne poštujemo. Takođe, problem podzastupljenosti žena na lokalu jedan je od najozbiljnijih problema koji pokazuje da smo još daleko od ravnopravnosti", navela je Liht i dodala da učešće žene u javnom, pre svega političkom životu, pokazuje koliko je srpsko društvo duboko patrijahalno.

"Ne samo da se suočavamo sa patrijahalnim već u velikoj meri i sa mizogenim društvom koje ne podnosi ženu u javnom životu. Nebitno da li je u opoziciji ili na vlasti, žena se napada zato što je žena, što ne važi za muškarce", istakla je Liht.

Ona je zaključila da je mizoginija "ozbiljna patologija društva", te da je zato važno da se kroz obrazovanje mladi obaveštavaju o njenim pogubnim efektima i uticajima na društvo u celini.

Dobitnici Godišnjih medijskih nagrada za toleranciju koje dodeljuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa misijom OEBS-a ove godine dobili su Jelena Jorgačević Kisić iz lista Vreme, Nadežda Budimović portal Kruševacgrad.rs, Marjana Stevanović iz Danasa i Milica Stojanović iz CINS-a.

Iz kategorije TV prilog dobitnici su Tamara Tankosić RTS i Nikola Radišić N1.

Jovana Polić TV produkcija JSP, Mirjana Marić Veličković, Ivana Predić i Tatjana Marin Portal 013 info i Mirela Veljović TV Forum dobitnice su nagrade u kategoriji TV/radio reportaža.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво