Dnevni list "Dnevnik" obeležio 75 godina postojanja

Svečanom akademijom u Matici srpskoj novosadski dnevni list "Dnevnik" obeležio je 75 godina postojanja, a sa akademije je poručeno da taj list mora da se prilagođava novim trendovima i tehnologijama, a u skladu sa slobodarskim duhom koji je list gajio od početka.

Uz podsećanje da je preteča Dnevnika bio list Slobodna Vojvodina koji je počeo sa izlaženjem 1942. godine u okupiranoj Jugoslaviji, ukazano je na to da Dnevnik mora sa podjednakom pažnjom da vodi računa o elektronskom i štampanom izdanju.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, uz čestitke za jubilej rukovodstvu i zaposlenima, rekao je da je srce Dnevnika počelo da kuca u najteže vreme, što znači da je moguće i u takvim vremenima hrabrim gestovima pokrenuti velika dela.

"To znači da je moguće i danas, kada nije teško vreme, održati takav list. Znači da je gotovo nemoguće raditi mu ono što su radili neki koji su hteli da ga dovedu do nivoa da se bori za opstanak, a on to nije zaslužio, jer predstavlja slobodno, časno, profesionalno novinarstvo i srpski jezik i ćirilično pismo u Vojvodini", rekao je Mirović.

Naveo je da će Pokrajinska Vlada učiniti sve da pomogne listu kako bi opstao i trajao i u narednom periodu.

Predsednik Vlade AP Vojvodine rekao je da je Dnevnik institucija u koju veruje veliki broj građana koji žive u Vojvodini i dodao da očekuje veliku podršku svih kako bi taj list prevazišao probleme u koje nije zapao svojom krivicom.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je Dnevniku 75. godišnjicu postojanja istakavši da je Grad Novi Sad povodom tog velikog jubileja uručio listu Oktobarsku nagradu, napomenuvši veličinu i bitnost novosadskog Dnevnika.

"Dnevnik od samog početka neguje kult slobodarstva. Kroz novinarstvo i kroz jedan slobodni pristup dolaze do čitaoca i dele informacije. Sam prvi naziv Dnevnika je Slobodna Vojvodina, osnovali su ga narodni heroj i ta slobodarska nit prožima Dnevnik svih ovih 75 godina", rekao je Vučević.

On je posetio da taj list nikada nije promenio pismo na kome se štampa, jer svih godina postojanja izlazi na ćiriličnom pismu.

Vučević se nada da će Dnevnik i u narednom periodu nastaviti da čuva tu tradiciju, te da će biti star samo po godinama, a moderan po načinu rada.

Gradonačelnik Novog Sada je ocenio kao dobru stvar činjenicu da je taj novosadski dnevni list napravio iskorak u smislu portala i internet prezentacije, što je, kako kaže, ključno ukoliko želi da bude aktuelan i da ga prati mlada publika.

Generalni direktor kompanije "Dnevnik Vojvodina pres" Dušan Vlaović današnji dan okarakterisao je kao jedan od najznačajnijih datuma u sedam i po decenija dugoj istoriji Dnevnika, istakavši da je u Srbiji samo list Politika stariji od tih novosadskih novina.

"Specifičnost lista u odnosu na sve ostale je u tome što je nastao u ratnim uslovima. Dok je Evropom i svetom grmeo najstrašniji rat i dok je Evropa grcala pod čizmom fašizma, ovde, na nešto više od dva kilometra od Matice srpske, nastao je prvi list Slobodne Vojvodine, preteče današnjeg lista Dnevnik", rekao je Vlaović.

On je zaključio da je pravac razvoja te medijske kuće baziran na dva paralelna puta, a tiču se razvoja elektronskog i unapređenja kvaliteta štampanog izdanja tog lista, napominjući zahvalnost Novom Sadu i Pokrajinskoj vladi na nesebičnoj podršci drugom najstarijem listu u zemlji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво