Završna debata Programskog saveta RTS-a

Programski savet RTS-a, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, organizovao je treću i završnu debatu o programima i sadržaju Javnog servisa.

Posle Novog Sada i Leskovca, javna rasprava o sadržaju i dometu radijskih i televizijskih emisija RTS-a održana je u Beogradu. Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević podseća šta je urađeno u poslednje dve i po godine.

Dragan Bujošević kaže da je 2014. godine budžet RTS-a bio 96.600.000 evra i za taj novac snimljena su, između ostalog, 23 sata novog serijskog programa i na kraju godine je zabeležen minus od 18 miliona evra.

Bujošević kaže da je 2016. godine budžet bio manji za 16 miliona, snimljeno je 78 sati novog serijskog programa, gotovo četiri puta više nego 2014, i na kraju godine je bio pozitivan rezultat od 12 miliona evra.

Za rezultat je, podseća, zaslužna i Vlada, koja je od 2016, posle mnogo godina, omogućila redovno i stabilno finansiranje RTS-a. Direktor RTS-a ukazuje da se od 2007. do 2013. godine RTS zadužio za 60 miliona evra.

"Mi smo ovih dana gotovo prepolovili dug prema bankama i to smo učinili zahvaljujući beskamatnom kreditu koji smo dobili od Vlade. Bolje je da dugujemo Vladi bez kamate nego bankama sa kamatama i time ćemo uštedeti dodatne stotine hiljada evra", rekao je Bujošević.

Javne rasprave – prilika da se proveri u kojoj meri programi javnih medijskih servisa zadovoljavaju potrebe građana.

"RTS će morati da odgovori na izazove sa manjim sredstvima i većim potrebama. Ovo je trend u celoj Evropi zapravo, u Srbiji a i šire. Ljudi se sećaju kvaliteta programa RTS-a i to kulturno nasleđe će morati na neki način da se ažurira i da bude u skladu sa današnjim potrebama", kaže ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Programski savet ukazuje na to da programi RTS-a moraju da se vide i čuju u svim delovima zemlje. Dosadašnje rasprave su pokazale da to nije slučaj na rubnim delovima centralne Srbije. 

Predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović kaže da RTS mora da bude još bolji, a to je moguće stalnim unapređivanjem sistema unutrašnje organizacije, zaoštravanjem uređivačkih kriterijuma i još većom podrškom svih činilaca javnog života uključujući ogroman auditorijom – slušalački i gledalački.

Posle ove javne rasprave sledi sinteza predloga i mišljenja u dokument koji će sadržati mere i ideje o tome kako da se program unapredi u svim segmentima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво