"Pri izboru zanimanja važno je pratiti želje i snove"

Prošlo je vreme kada su se poslovi delili na muške i ženske, a pri izboru zanimanja važno je samo pratiti svoje želje i snove, zaključile su učesnice skupa "Devojčice imaju reč" koje su učenicima završnih razreda osnovne škole "Vuk Karadžić" govorile o svom profesionalnom razvoju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, poslanica Dubravka Filipovski, novinarka, urednica i voditeljka na RTS-u Nataša Miljković, glumica Borka Tomović, doktorka Ilijana Mažibrada i grafička dizajnerka Jelena Šušnjar, razgovarale su sa osnovcima i poručile im da veruju u sebe i ne odustaju od svojih snova.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je prihvatila da učestvuje u projektu, jer veruje da mladi mogu da promene svet.

"Mislim da suprotno predrasudama mladi jesu zainteresovani za razne teme i mislim da zato treba da bude više ovakvih mentorskih programa na terenu. To je pravi način za dostizanje ravnopravnosti koja se ne postiže ni kroz strategije, planove i akcije, već kroz naš zajednički rad", navela je Jankovićeva.

Ona je rekla da na osnovu svog iskustva može da tvrdi da mladi i sa 14, 15 godina razmišljaju o pitanjima ravnopravnosti, kao i da ih interesuje socijalna politika, osetljive društvene grupe...

"Kada sam bila u njihovim godinama imala sam više iluzija, sada stvari vidim realno. Mogu da im dam savet kako treba savladati prepreke, kako je bitan konstantan rad na sebi i najvažnije, da ne preskaču i ne idu zaobilaznim putem, jer će ih to sačekati kad-tad, to će biti moja poruka", rekla je Jankovićeva.

Narodna poslanica Dubravka Filipovski rekla je da će njena poruka biti vezana pre svega za borbu za rodnu ravnopravnost, jer "nema demokratskog društva bez rodne ravnopravnosti".

"Vidim pomake i to mi daje snagu i energiju za dalje. Cilj je da se približimo deci, da im kažemo naša iskustva. Bez obzira na razlike u godinama treba da im se približimo i da ih oslušnemo, da vidimo kakvu zemlju oni žele u budućnosti", navela je Filipovski.

Novinarka, urednica i voditeljka na RTS-u Nataša Miljković rekla je da će deci poručiti da ako se bave onim što vole, uspeh neće izostati.

"Kada sam ja imala 15 godina niko sa nama nije ovako razgovarao, niko nas nije usmeravao. Sa druge strane mi smo bili sigurni da će novinarstvo da postoji i za 10, 20 godina, a ja nisam sigurna da će ovaj naš posao da postoji u ovom obliku i kada ova deca dođu na tržište rada", rekla je Miljkovićeva.

Današnji događaj organizovala je NVO CRTA, a Vukosava Crnjanski iz ove organizacije rekla je da je događaj deo kampanje "Inspiring girls" (Inspiracija za devojčice) koja se sprovodi po uzoru na istoimenu kampanju u Velikoj Britaniji.  

"Želimo da stanemo na put priči o podeli na muške i ženske poslove, da poručimo mladima da ne odustaju od svojih snova, da je sve moguće. Kroz direktan razgovor sa uspešnim ženama oni će da postave pitanja i da vide šta ih sve zanima i kako da postanu to što žele", rekla je Crnjanski.

Dodaje, da se ovakva akcija organizuje peti put u Srbiji, a drugi put u Beogradu i da svaka škola može da učestvuje i pozove uspešne žene da razgovaraju sa decom.

Podršku za realizaciju kampanje pružila je ambasada Kanade u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара