Predsednik posetio spomen-sobu žrtava na KiM

Tokom posete spomen-sobi posvećenoj kidnapovanim i ubijenim civilima, vojnicima i policajcima na Kosovu i Metohiji i žrtvama NATO bombardovanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je proširenje nadležnosti Komisije za nestala lica.

Ta komisija do sada se bavila nestalima, ali ne i kidnapovanima i ubijenima. Porodice kidnapovanih, ubijenih i nestalih Srba od predsednika su tražile i adekvatno spomen-obeležje za sve žrtve.

Vučić je poručio da će biti postavljena spomen-soba za sve kosovskometohijske i druge žrtve i istakao da se nada da ćemo uspeti da sačuvamo svoju zemlju i da nemamo više ovakvih spomen-soba.

Naveo je da je na takvom mestu teško racionalno govoriti, ali da će se pokušati, ako postoje bilo kakve osnove sumnje da se vode istrage protiv počinilaca zločina.

U tom smislu predsednik Srbije je rekao da se ne može mnogo očekivati, ne zato što nema želje da se to uradi, već zbog toga što je mnogo vremena prošlo.

"Mi Srbi, i ponosan sam na to, uspeli smo da pokažemo poštovanje prema žrtvama drugih naroda i osudimo mnoge koji su sa srpskim imenom i prezimenom počinili zločine. A ono što me boli je da malo gde možete da naiđete na iskrenu suzu zbog bilo koje srpske žrtve u međunarodnoj zajednici", rekao je Vučić. 

Pošto se to neće dogoditi, dodao je Vučić, moramo mi da pokažemo veće poštovanje prema našim žrtvama. 

"Moramo da kažemo da su i naše žrtve bile ogromne, da smo izgubili mnogo ljudi, da je na stotine hiljada ljudi napustilo svoja ognjišta, da o tome treba da govorimo, rešavamo probleme, ali i da ne zaboravimo na one koji su branili svoju zemlju i one koji su bili krivi samo zato što su pripadali srpskom rodu", dodao je.

Vučić je naveo da smo uspeli da ekonomski brod koji je tonuo izvučemo na površinu, ali da smo ponovo ušli u politički nemirne vode u regionu ne svojom krivicom. 

Patrijarh: Važno da ne zaboravimo KiM

Patrijarh Irinej je poručio da je svako zlo privremeno i da ne može kao takvo opstati.

Dodao je da je narod na KiM pao pred nepravdom sveta, kao i da su sukobi između dva naroda koji su godinama delili život na istoj teritoriji bili "zlo doba".

"Na Kosovu je pravda i istina zakopana. Zlo ako zakopate umreće, ako istinu zakopate, ona će vaskrsnuti. Tako se nadamo da će istina o svim zlodelima vaskrsnuti", rekao je Irinej.

Patrijarh je dodao da svi zločini na KiM traže osvetu, ali ne ljudsku, već Božju.

"Oni koji su stradali, stradali su jer predstavljaju jedan narod i pripadaju zemlji kojoj pripadaju", naveo je patrijarh.

On je istakao da su prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji mesto tuge ne samo roditelja i srodnika ubijenih već i celog srpskog naroda.

"Za nas je danas važno da ne zaboravimo Kosovo i Metohiju, to je naša zemlja koja je i ranije, a naročito u naše doba, isprljana krvlju. Mnogi kažu – to je volja Božja, ali nije, nikome Bog ne želi zlo. To je dopuštenje Boga, on zna zašto je to dopustio, da dođemo sebi i cenimo vrednost Kosova", rekao je Irinej.

Patrijarh je zaključio da veruje da će pravda kad-tad pobediti, a da je na nama da "čekamo ispunjenje te pravde".

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da je ovaj dan značajan, jer se konačno u spomen-sobi kosovskih žrtava nalaze zajedno najviši predstavnici države i Crkve.

On je rekao da je bivši režim DOS-a priznao "lažnu državu Kosovo", kao i da su tako "naneli najveći greh prema porodicama kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

"Imamo dokumenta da je savezna vlada Koštunice i republička vlada Đinđića na nagovor Čede Jovanovića i Čanka oslobodila 2.108 albanskih terorista. Zato me boli kada oni koji su doprineli našoj tragediji napadaju našu državu, Vladu, predsednika i Crkvu", rekao je Spasić.

On je rekao da država koja preda svog predsednika, generale vojske i policije zbog navodnih zločina nikada "neće progledati".

"Mi kao Udruženje nećemo da se mešamo u politiku, ali mogu reći da stojimo iza svake odluke našeg predsednika. Možemo da se pomirimo sa Albancima, ali ne sa albanskim zločincima. Kao što je predsednik Vučić dobro rekao, nije sve na Kosovu srpsko, ali severni deo KiM ne može da pripada 'republici Kosovo'", rekao je Spasić.

On je naveo neke od zahteva Udruženja, za koje, kako kaže, očekuje podršku predsednika Republike.

"Jedino Srbija nema zakonom regulisana prava civilnih žrtava, tu nam treba vaša pomoć. Takođe, da se zid plača pretvori u spomenik za sve žrtve, civile, vojnike, policajce koji su ubijeni na KiM i u NATO bombardovanju. Isto tako, 10. jun, kad je potpisana Rezolucija 1244, da država obeleži, ne da bude državni praznik, ali da bude datum za obeležavanje kosmetskih žrtava", rekao je Spasić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво