Mihajlović: Ima napretka, ali Srbija još nije rodno ravnopravna

Srbija još uvek nije rodno ravnopravna zemlja – žene su u privatnim i državnim preduzećima i dalje plaćene oko 30 odsto manje nego njihove muške kolege, ali ima i napretka kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je novinarima da je na državnom nivou napravljeno mnogo kada je reč o ovoj oblasti, a da pravi posao predstoji na lokalu.

"Od oko 160 lokalnih samouprava, samo je 10 gradonačelnica ili predsednica opština, što nije dovoljno", rekla je Mihajlović koja je učestvovala na konferenciji "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost - na putu ostvarivanja politike rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou".

Istakla je da je svaka lokalna samouprava dužna da ima bar jednu osoba koja će se baviti rodnom ravnopravnošću i dužna da ima Savet za rodnu ravnopravnost. Taj Savet treba da, kako je rekla, sprovodi projekte koji bi se bavili većom zastupljenošću žena.

Na državnom nivou, kaže Mihajlović, čeka se Zakon o rodnoj ravnopravnosti a uvedeno je i rodno odgovorno budžetiranje, što znači, da će svako ministarstvo voditi računa ko su krajnji korisnici sredstava, muškarci ili žene.

Srbija u ovoj oblasti ima još dobrih rezultata – kako je navela, od četiri lokalne samouprave koje su u poslednje četiri godine potpisale Povelju rodne ravnopravnosti, sad ih u Srbiji ima 46.

Srbije je i jedina zemlja u Evropi koja nije članica EU a uvela je indeks rodne ravnopravnosti, podsetila je Mihajlović.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, Srbija je na više nivou od nekih zemlalja regiona, ali one oblasti u kojima ima mesta za napredak jesu tržište rada i primenjivanje akata na lokalnom nivou.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge rekao je da njegova zemlja "drži visoku cenu" kada se radi o rodnoj ravnopravnosti, te da zato švajcarska vlada podržava napore i posvećenost Srbije da unapredi rodnu ravnopravnost. Zajedno sa EU, Švajcarska podržava 34 rodna saveta u 34 opštine u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Švajcarska će nastaviti da podržava Srbiju i naša vlada na korak je do usvajanja nove strategije saradnje sa Srbijom koja bi trebalo da ima uvećan budžet, a naredne četiri godine ostaćemo među top tri najveća donatora, a rodna ravnopravnost ima posebno mesto u našim naporima.

Direktor Kancelarije Unicefa u Srbiji Mišel Sen Lo izrazio je zahvalnost ministarki Mihajlović na trudu koji ulaže i dodao da je važno da se u Srbiji "sedne i razgovara" jer je "svi moraju imati ista prava - i žene i muškarci".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво