Odgovor ministarstva na primedbe na Zakon o visokom obrazovanju

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je odgovor Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Konferenciji univerziteta Srbije i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, koji tvrde da se novousvojenim Zakonom o visokom obrazovanju smanjuju ostvareni dometi autonomije visokoškolskih institucija, te traže da se Zakon izmeni ili donese novi.

 

Usvajanju Zakona o visokom obrazovanju prethodila je obuhvatna javna rasprava, a radnu grupu koja je radila na pripremi nacrta zakona činili su i predstavnici akademske zajednice, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi, u postupku formulisanja predloga zakona učestvovala su 22 tela i institucije, koja su svojim mišljenjima oblikovala nacrt zakona.

"U zakonodavnom postupku, u skladu sa Ustavom i zakonom, važnu ulogu imaju Narodna skupština Republike Srbije i njeni resorni odbori, gde je vođena konstruktivna diskusija o predlogu zakona o visokom obrazovanju u toku koje su usvojeni i amandmani na tekst zakona, u skladu sa uobičajenom parlamentarnom praksom", stoji u saopštenju Ministartsva prosvete.

Ističe se da se u narednom periodu očekuje konstituisanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Nacionalnog akreditacionog tela.

Ministarstvo će, kako se navodi, u domenu svoje nadležnosti, na osnovu javnog poziva, odabrati najbolje kandidate i najeminentnije stručnjake iz različitih naučnih polja, u oblasti nastavnog i naučnog rada u sistemu visokog školstva u skladu sa odredbama zakona.

"Konstituisanje ovih tela ni na koji način neće umanjiti autonomiju visokoškolskih ustanova, već će značajno doprineti podizanju kvaliteta postupka akreditacije, transparentnosti procesa i kvaliteta visokog školstva u celini", navodi ministarstvo.

U saopštenju se podseća da je , prilikom nasumične provere akreditacija, Ministarstvo došlo do saznanja da postoje ustanove koje su akreditovane bez adekvatnih prostornih i kadrovskih uslova. Takođe, utvrđeno je da više stotina profesora radi na više ustanova, mimo akreditacione norme, i time direktno onemogućava da više od 1.000 mladih profesora i docenata nađu mesto u sistemu visokog obrazovanja.

U svim ovim slučajevima, Ministarstvo će postupati u skladu sa zakonom i zakonskim ovlašćenjima, navodi se u saopštenju.

Kako piše, u prvoj polovini 2018. godine biće pripremljeni nacrti zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti i finansiranju visokog obrazovanja, a Ministarstvo u ovom važnom poslu računa na saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Nacionalnim savetom za visoko obrazovanje, Nacionalnim savetom za naučni i tehnološki razvoj, Konferencijom univerziteta Srbije, kao i svim drugim relevantnim institucijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво