Beograd najtolerantniji grad u regionu

Grad Beograd dobio je priznanje "Najtolerantniji grad regiona", koje dodeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, a gradonačenik Siniša Mali je istakao da ta nagrada mnogo znači i da je Beograd mnogo toga uradio "kako bismo podigli svest u regionu da stvari treba zajedno da menjamo".

Gradonačelnik Beograda je podsetio da je još na početku mandata organizovao Samit gradonačelnika iz regiona i da su se tada prvi put posle dugo vremena okupili kako bi se više približili i ojačali privredne, turističke, kulturne, obrazovne i sportske veze.

Mali je naveo i da je nedavno potpisan memorandum o saradnji sa Sarajevom i istakao da je na Beogradu velika odgovornost, kao najvećem gradu na ovom prostoru, da povuče ceo region ka boljem sutra i u oblasti ekonomije, i kulture, i sporta, odnosno svega što čini kvalitet života naših sugrađana boljim.

On je poručio da će se Beograd zato još više posvetiti tome da opravda dobijenu nagradu i da iz godine u godinu, ceo region napreduje, a da grad Beograd i dalje bude najtolerantniji grad i lokomotiva razvoja celog regiona.

Predsednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo je naglasio da je Beograd zaslužio priznanje i istakao da je kroz istoriju Beograd uvek bio otvoren grad koji je rado primao sve ljude dobre volje.

Praštalo je naveo da se na Beograd kao najveći grad i metropolu uvek sa posebnom pažnjom gleda i posmatraju aktivnosti koje se u njemu vode te da su prepoznali napore i Beograda i Srbije u prosecu pomirenja i saradnje balkanskih država.

On je takođe ukazao na sporazum o saradnji Beograda i Sarajeva ističući da to otvara mogućnost i priliku za novu stranicu međusobnih odnosa uz ocenu da je i priznanje koje su dodelili glavnom gradu Srbije stiglo u pravom momentu jer predstavlja podršku svima.

Kako je rekao, bez partnerstva "niko neće biti sretan" a delimo i viziju, a to je članstvo u EU.

Priznanje je gradonačelniku Beograda uručila delegacija Evropskog pokreta u BiH, koju su činili predsednik Predrag Praštalo, potpredsednik Dino Čolić, generalni sekretar te organizacije Haris Plakalo, kao i partner i ambasador Evropskog pokreta Svetozar Stanković.

Dosadašnji nosioci tog regionalnog priznanja bili su Subotica, Zagreb, i Ljubljana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво