Misterija radioaktivnog oblaka nad Evropom

Francuski državni institut za nuklearnu bezbednost saopštio je da radioaktivni oblak koji se iznad Evrope pojavio krajem septembra i početkom oktobra ukazuje na mogućnost neke nuklearne nesreće u Rusiji ili Kazahstanu u tom periodu. Svi uveravaju građane da nema opasnosti za zdravlje ljudi niti za prirodnu sredinu.

Radioaktivni oblak iznad Evrope registrovan je 27. septembra i merne stanice svih zemalja već u prvoj sedmici oktobra potvrdile su prisustvo supstance rutenijuma 106. Oblak je nestao zaključno sa 13. oktobrom.

I naša agencija i Institut Vinča slali su podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču, a merenja su svakodnevna.

"Na osnovu svih proračuna niko nije bio ugrožen – ni životna sredina ni zdravlje ljudi, ni tada a ni sada jer ga nema", ističe Maja Eremić iz Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu bezbednost Srbije.

Iako niko ne navodi tačnu lokaciju gde je došlo do oslobađanja radioaktivnog materijala, analiza francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost ukazuje da bi to moglo biti između planine Urala i reke Volge, što znači ili u Rusiji ili u Kazahstanu. Međutim, obe zemlje to demantuju.

"Zvanično, to još niko nije potvrdio, ni Međunarodna agencija za atomsku energiju ni mi ne možemo da potvrdimo. To su sumnje jedne laboratorije koja jeste kompetentna, ali su sumnje u pitanju", kaže Maja Eremić.

Iako isključuju mogućnost akcidenta u nekom nuklearnom reaktoru, pojava radioaktivnog oblaka sa rutenijumom u atmosferi proteklih nedelja zbunjuje i naučnike.

"Posledica je sigurno nekog nekontrolisanog ispuštanja iz nekog medicinskog procesa, jer se rutenijum koristi za lečenje tumora u oku i istovremeno je moguće da je iz nekog procesa prerade isluženog nuklearnog goriva", objašnjava Miodrag Mesarović iz Srpskog komiteta u Svetskom savetu za nuklearnu energiju.

Na sajtu Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije navodi se da je u periodu od 29. septembra do 5. oktobra na mernim mestima na teritoriji Srbije detektovano u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, a izmerene vrednosti kretale su se u opsegu od 54 mega bakerela po kubnom metru, što se, kako se navodi, poklapa sa vrednostima izmerenim u istom periodu u drugim laboratorijama u Evropi.

Od tada nije ponovo detektovano prisustvo rutenijuma-106 na teritoriji Republike Srbije.

Rutenijuma 106 nema u prirodi, veštački nuklearni materijal nastaje deljenjem nuklearnih atoma. Njegovo nedavno otkrivanje u atmosferi, bar za sada, ostaje misterija.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 11. nov 2017, 13:56)
Bozidar [neregistrovani]

RHB Izvidjanje

Imam svoj Detektor DR-M3. Merim zadnjih nekoliko dana i NEMA IZMENE sto se tice povecanja R aktivnosti. Inace merim Jonizujuce zracenje u atmosferi mCy/h. Krece se od o,5 do o,8 mCy/h

(subota, 11. nov 2017, 12:56)
anonymous [neregistrovani]

jasno ko dan

sve je jasno- poklon bogatih.Treba s time nesto postici..

(subota, 11. nov 2017, 10:44)
anonymous [neregistrovani]

Pogledajte silne nesreće po Rusiji

u proteklih deceniju i više. Od avionskih, autobiskih, automobulskih, vojnih, civilnih nesreće...
Pa više je naroda u Rusiji izginulo za deceniju i više od pozara i ubistva (ne terorizma) nego i od samog terorizma i ratova!

(subota, 11. nov 2017, 10:40)
anonymous [neregistrovani]

Zorane

Kao se vrti planeta Zemlja?Pravcem istok - zapad, a to znači da sve što je na istoku, u Rusiji, u ovom slučaju, dolazi na zapad.Znači u suprotnom smeru kazaljke na satu!

(subota, 11. nov 2017, 10:28)
Jao,rusofili! [neregistrovani]

Sve je to na Zapadu poznato:

Havarija u ruskom "sistemu",ukratko!

(subota, 11. nov 2017, 10:03)
anonymous [neregistrovani]

da,da

znaci Vinca merila i znalo se od septembra do oktobra i niko nije obavestio narod, bar da proba da se zastiti koliko je moguce???

(subota, 11. nov 2017, 09:45)
anonymous [neregistrovani]

Пера из Селеуша

@A da nije bas francuski oblacic?И не знате колико сте у праву.Прва вест у септембру, која је одмах заташкана, је да се ради о емисији из француске фабрике лекова.А ако тек размислите откуда рутенијуму име...то је за западњачке пропагандисте неоспоран доказ да је радиоактивност из Русије.Наиме, рутенијум је добио назив по Ruthenia — што је латински назив за Рус/Русију.Па, дакле, као неоспоран закључак - рутенијум мора да дође из Русије.Само име говори.Ето то је логика која нам се свакодневно сервира са запада.

(subota, 11. nov 2017, 09:43)
Никола [neregistrovani]

За то се знало почетком октобра

Део медија (не главних!), посебно интернетних у Италији је почетком октобра јављао о појачаним концентрацијама у ваздуху, претпостављајући да је извор био изнад Чешке. Занимљиво је да на Балкану о овоме није обавестила јавност нити једна државна агенција, нити медији.

(subota, 11. nov 2017, 09:28)
anonymous [neregistrovani]

Istorija se ponavlja

Meni se čini isti slučaj kao devedesetih kad je iz Italije oblak prešao preko dela Evrope a objavljeno tek nakon desetak godina.

(subota, 11. nov 2017, 09:14)
Зоран [neregistrovani]

Ваздушне масе путују са запада на исток, а не обрнуто

Ако погледате радарске снимке облака на било ком озбиљнијем сајту за прогнозу времена видећете да се ваздушне масе увек покрећу са запада на исток и никада обрнуто (осим у локалу) тако да никакви облаци нису могли да стигну са Урала на запад ... Над Европу су, дакле стигли , највероватније из правца северозапада (највероватније из Енглеске, Норвешка или чак Исланда). Ако се покрећи разликама у температури ондса путују са севера на југ или са југа на североисток. Пропагнда хистерија запада је заиста смешна .