Mladom Kragujevčaninu uspešno urađena komplikovana operacija kičme

Kragujevački Klinički centar uspostavio je saradnju sa vodećim španskim ortopedima koji žele da pomognu u lečenju naših pacijenata i edukaciji kolega. Jedan od najpriznatijih svetskih stručnjaka u toj oblasti Manuel Fernandez besplatno je operisao tri osobe sa najtežim deformitetima kičme. Najmlađi pacijent imao je i najkomplikovaniju intervenciju.

Šesnaestogodišnji Andrija Mihajlović od četvrte godine boluje od mišićne distrofije. Kao posledica osnovne bolesti, javila se skolioza. Kičma mu je povijena čak 50 odsto, zbog čega, kaže, ne može lepo da sedi i teško prati nastavu u školi.

"Hoću da se operišem, da mi kičma bude lepa, da se družim sa svojim vršnjacima", kaže  Andrija Mihajlović iz Kragujevca.

Želja mu se i ostvarila. Složenom intervencijom rukovodio je španski profesor Manuel Fernandez, saradnik vodećih svetskih klinika kod operacija kičme. Dragoceno znanje i iskustvo, podelio je sa kragujevačkim kolegama. 

"Izveli smo zahvat po najvišim svetskim standardima, radeći korak po korak uz stalni neuromonitoring. Operacija je bila veoma komplikovana i trajala više od pet sati. U njoj je učestvovao ceo tim. Zadovoljan sam saradnjom sa vašim lekarima", ističe Manuel Fernandez sa Univerzitetske klinike u Leonu (Španija).

Ortoped iz KC Kragujevac Srđan Vlajović kaže da su sprečene dodatne komplikacije vezane za kardiovaskularni i respiratorni sistem koje bi nastale kao posledica izraženog deformiteta kičmenog stuba.

Nova saznanja i tehnologija, koja je primenjena, preduslov su da kragujevački ortopedi samostalno obavljaju najkomplikovanije zahvate. Operacije najtežih deformiteta kičme postaće standardna procedura formiranjem Centra za spinalnu hirurgiju. 

"U tom smislu smo planirali sledeće godine dodatne edukacije na mnogo višem nivou uz učešće i ostalih ortopeda iz našeg regiona koji gravitiraju ka Kliničkom centru Kragujevac", objašnjava direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

Mladi Kragujevčanin Andrija Mihajlović uspešno se oporavlja u bolničkoj sobi. Na ovakve intervencije, kakva je njemu urađena, pacijenti su do sada upućivani u inostranstvo. Operacija, koju je španski ortoped besplatno obavio, u Italiji, kako su roditelji prvobitno planirali, koštala bi oko 170.000 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво