Mladom Kragujevčaninu uspešno urađena komplikovana operacija kičme

Kragujevački Klinički centar uspostavio je saradnju sa vodećim španskim ortopedima koji žele da pomognu u lečenju naših pacijenata i edukaciji kolega. Jedan od najpriznatijih svetskih stručnjaka u toj oblasti Manuel Fernandez besplatno je operisao tri osobe sa najtežim deformitetima kičme. Najmlađi pacijent imao je i najkomplikovaniju intervenciju.

Šesnaestogodišnji Andrija Mihajlović od četvrte godine boluje od mišićne distrofije. Kao posledica osnovne bolesti, javila se skolioza. Kičma mu je povijena čak 50 odsto, zbog čega, kaže, ne može lepo da sedi i teško prati nastavu u školi.

"Hoću da se operišem, da mi kičma bude lepa, da se družim sa svojim vršnjacima", kaže  Andrija Mihajlović iz Kragujevca.

Želja mu se i ostvarila. Složenom intervencijom rukovodio je španski profesor Manuel Fernandez, saradnik vodećih svetskih klinika kod operacija kičme. Dragoceno znanje i iskustvo, podelio je sa kragujevačkim kolegama. 

"Izveli smo zahvat po najvišim svetskim standardima, radeći korak po korak uz stalni neuromonitoring. Operacija je bila veoma komplikovana i trajala više od pet sati. U njoj je učestvovao ceo tim. Zadovoljan sam saradnjom sa vašim lekarima", ističe Manuel Fernandez sa Univerzitetske klinike u Leonu (Španija).

Ortoped iz KC Kragujevac Srđan Vlajović kaže da su sprečene dodatne komplikacije vezane za kardiovaskularni i respiratorni sistem koje bi nastale kao posledica izraženog deformiteta kičmenog stuba.

Nova saznanja i tehnologija, koja je primenjena, preduslov su da kragujevački ortopedi samostalno obavljaju najkomplikovanije zahvate. Operacije najtežih deformiteta kičme postaće standardna procedura formiranjem Centra za spinalnu hirurgiju. 

"U tom smislu smo planirali sledeće godine dodatne edukacije na mnogo višem nivou uz učešće i ostalih ortopeda iz našeg regiona koji gravitiraju ka Kliničkom centru Kragujevac", objašnjava direktor KC Kragujevac Predrag Sazdanović.

Mladi Kragujevčanin Andrija Mihajlović uspešno se oporavlja u bolničkoj sobi. Na ovakve intervencije, kakva je njemu urađena, pacijenti su do sada upućivani u inostranstvo. Operacija, koju je španski ortoped besplatno obavio, u Italiji, kako su roditelji prvobitno planirali, koštala bi oko 170.000 evra.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. nov 2017, 20:38)
perica [neregistrovani]

komentar

sve pohvale doktorima a i ovaj decko da se brzo oporavi