Milo Tomašević imenovan za v. d. dekana ETF-a

Savet Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu imenovao je za vršioca dužnosti dekana profesora Mila Tomaševića, umesto profesora Zorana Jovanovića koji je podneo ostavku na mesto dekana.

Profesor Tomašević će obavljati tu funkciju do izbora novog dekana.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Zoran Jovanović podneo je ostavku 11 meseci pre isteka mandata, jer je, kaže, na taj način želeo da probudi fakultet, da shvati da trenutno ima najveću šansu da konačno reši problem prostora i dobije lidersku ulogu u IT sektoru.

Za razliku od profesora Jovanovića, protivnici podele ETF-a na departmane kažu da ne treba odvajati ono u šta je decenijama ulagano, te da su naučne discipline koje se izučavaju na tom fakultetu nerazdvojive i da fakultet već ima lidersku poziciju u školovanju inženjera.

Predlog Jovanovića da se katedra za računarstvo izdvoji u poseban departman nije naišao na podršku jednog dela fakulteta, nakon čega je 3. novembra podneo ostavku.

On je u izjavi za Tanjug objasnio da je Vlada Srbije sagledala oblast IT industrije kao perspektivu Srbije, a ETF kao fakultet koji bi tu oblast "povukao najbrže i najbolje".

"Ako mi ne prihvatimo tu ponudu vlade prihvatiće je neko drugi. Automatski će taj fakultet postati miljenik, jer postoje potrebe privrede i svi će se preusmeriti ka tom fakultetu. Počeće zamiranje računarstva na ETF-u i to neće upropastiti samo tu katedru, već ceo fakultet", naglašava Jovanović.

Njegov predlog da izdvojeni departman bude "prilično finansijski autonoman i potpuno autonoman u definisanju upisne politike" nije naišao na odobravanje, a Jovanović objašnjava: 

"Na elektrotehničkom delu fakulteta postoji sa jedne strane, strah od takve relativne finansijske nezavisnosti računarskog departmana, a takođe i pretpostavka da bi najbolja deca došla na taj departman, dok bi elektrotehnički departman možda imao za nijansu manje kvalitetne studente".

Bivši dekan ETF-a za Tanjug kaže da postoji i problem sa zaposlenima, jer na katedrama za koje su studenti manje zainteresovani radi više nastavnog kadra nego na smeru za računarstvo.

"Činjenica je da imamo oko 50 odsto studenata na smeru računarstva, a da u ovom trenutku na tom smeru radi 20 odsto nastavnog kadra. Takođe, gotovo 50 odsto novca fakultetu donosi upravo taj smer", kazao je Jovanović i dodao da je za računarski smer uvek postojalo veće interesovanje studenata nego za sve druge.

Međutim, kako kaže, zbog politike fakulteta prima se manje studenata na računarski smer od broja koji se prijavi, što u trenutku kada fali toliko IT kadrova predstavlja, smatra on, veliki gubitak.

Izdvojeni departman mogao bi da primi i školuje više studenata, smatra Jovanović i dodaje da se ne radi ni o kakvom "fakultetu van BU, o javno-privatnoj inicijativi, spajanju studenata sa FON-a, ETF-a i Matematičkog fakulteta".

To su sve dezinformacije, kaže i objašnjava da je u suštini reč o većoj autonomiji dela fakulteta, što je model koji, kaže, već na sličan način postoji na Rudarsko-geološkom fakultetu.

Objašnjava i da odluke na Fakultetu donose Nastavno-naučno veće i Kadrovska komisija, te da on kao dekan na donošenje odluka najmanje utiče.

Pominje i da mu je zamereno da o svojim pregovorima sa Vladom nije obavestio nikoga od kolega sa fakulteta, kao i da ne postoji pisani zapis tih pregovora, ali on tvrdi da takav dokument postoji. 

Tvrdi i da je kontaktirao i s Vladom, ali i s drugim profesorima, a da je nesrećna okolnost da je rektor za sve te planove saznao od pomoćnice ministra prosvete, a ne od njega. 

O "samostalnom" delovanju Jovanovića govori za Tanjug i predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu i profesor na ETF-u Branko Kovačević, koji ne spori šansu koja se pruža ETF-u, ali kaže da je sporan način na koji se Jovanović time bavio.

"Celu tu priču i aktivnost dekan je vodio na jedan čudan način. On je pregovarao sa Vladom bez ikakvog pisanog traga, nije postojao nikakav zvaničan zahtev od strane zvaničnog ministarstva ni od vlade prema ETF-u", rekao je Kovačević. 

Kako navodi, dekan je sam vodio pregovore, a "nastavno-naučno veće je došlo do zaključka da je on zloupotrebio položaj, te da je izgubio poverenje".

Kovačević dodaje da ostavka dekana ne znači odustajanje fakulteta od saradnje sa Vladom i da su spremni na razgovore.

"Mi smo otvoreni da razgovaramo sa resornim ministarstvom, sa Vladom i spremni smo da radimo i sarađujemo i da pomognemo da se zapošljavaju naši studenti. ETF sa resursima koje ima, zgradom, brojem nastavnika, ne može da školuje više studenata, a to je 720 godišnje, od čega je oko 300 računarskog kadra", kaže Kovačević.

Prema podacima Vladine kancelarije za IT i e-upravu u Srbiji je u ovom trenutku potrebno između 15.000 i 20.000 IT stručnjaka, a samo u narednih godinu dana 118 IT kompanija planira da zaposli oko 1.000 junior programera.

Ipak, fakultet koji najduže i najkvalitetnije školuje takve kadrove, ako sve ostane isto, nema dovoljno kapaciteta da poveća broj studenata i tako odgovori na potrebe tržišta.

Pitanje prostora, nastavnog kadra i upisne politike ETF-a ostaju nerešeni, a da li je ovo bila "istorijska šansa" za taj fakultet i da li će ona biti propuštena ostaje da se vidi.

Novoizabrani dekan Milo Tomašević je, kao i odlazeći Jovanović, sa katedre za računarsku tehniku i informatiku. 

broj komentara 0 pošalji komentar