"Muhamedanski bataljon zaslužuje spomen-ploču u Beogradu"

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović predao je inicijativu Skupštini grada da se u Beogradu postavi spomen-ploča "muhamedanskom bataljonu" koji je učestvovao u odbrani grada 1915. godine.

Omerović je u obrazloženju dostavljenom Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica naveo da je prema dostupnim istorijskim podacima u odbrani Beograda učestvovalo oko 15 odsto vojnika koji su bili muslimanske veroispovesti kojima je komandovao kaplar Šemso Midović.

"Svi znamo o herojskoj odbrani Beograda 1915. godine i legendarnom majoru Gavrloviću. Međutim,malo se zna o vojnicima koji su pripadali tzv. 'muhamedanskom bataljonu'. To je bio 4. bataljon 10. kadrovskog puka koji je sa 7. pukom činio kičmu odbrane Beograda", naveo je Omerović.

Dodao je da je bataljon, kojim je komandovao kaplar Šemso Midović iz Sjenice, držao "jednu o poslednjih barikada na potezu između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta".

Omerović je predložio da se u neposrednoj blizini tog mesta postavi spomen-ploča posvećena pripadnicima Midovićevog bataljona.

"Inicijativom se mora otrgnuti od zaborava uloga pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda. Siguran sam da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koji su branili Beograd doprineti jacanju dobrih odnosa i poverenja", smatra Omerović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво