"Muhamedanski bataljon zaslužuje spomen-ploču u Beogradu"

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović predao je inicijativu Skupštini grada da se u Beogradu postavi spomen-ploča "muhamedanskom bataljonu" koji je učestvovao u odbrani grada 1915. godine.

Omerović je u obrazloženju dostavljenom Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica naveo da je prema dostupnim istorijskim podacima u odbrani Beograda učestvovalo oko 15 odsto vojnika koji su bili muslimanske veroispovesti kojima je komandovao kaplar Šemso Midović.

"Svi znamo o herojskoj odbrani Beograda 1915. godine i legendarnom majoru Gavrloviću. Međutim,malo se zna o vojnicima koji su pripadali tzv. 'muhamedanskom bataljonu'. To je bio 4. bataljon 10. kadrovskog puka koji je sa 7. pukom činio kičmu odbrane Beograda", naveo je Omerović.

Dodao je da je bataljon, kojim je komandovao kaplar Šemso Midović iz Sjenice, držao "jednu o poslednjih barikada na potezu između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta".

Omerović je predložio da se u neposrednoj blizini tog mesta postavi spomen-ploča posvećena pripadnicima Midovićevog bataljona.

"Inicijativom se mora otrgnuti od zaborava uloga pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda. Siguran sam da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koji su branili Beograd doprineti jacanju dobrih odnosa i poverenja", smatra Omerović.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 19. nov 2017, 17:40)
DaDa [neregistrovani]

Naravno da treba

...ali ne Bosnjacima, jer se ni ti branioci muslimanske verospovesti nisu smatrali Bosnjacima. To je pojam koji ce tek nekoliko decenija kasnije postati popularan u tim krugovima. Da ne pominjem da je bilo i dosta Goranaca u tom bataljonu koji sami sebe smatraju Srbima muslimanske veroispovesti! Da bi bili zadovoljni i jedni i drugi neka se jednostavno podigne spomen ploca muhamedanskom bataljonu, braniocima Beograda muslimanske veroispovesti bez pominjanja nacionalne pripadnosti!

(subota, 11. nov 2017, 20:23)
cole ćićevac [neregistrovani]

Da

Uz tako malo truda valja se tim ljudima odužiti,zaslužili su to svakako.

(subota, 11. nov 2017, 03:15)
goran [neregistrovani]

Treba

Nadam se da oni koji treba da cuju se nece oglusiti.

(petak, 10. nov 2017, 18:36)
anonymous [neregistrovani]

Моровић

Наравно да треба. Људи су толико волели Србију да су дали живот за њену одбрану.