Predstavljeno novo naoružanje srpske odbrambene industrije

Na poligonu u Nikincima održan je Dinamički prikaz dela projekta "1500+" i testiranje novog streljačkog naoružanja, zaštitne balističke opreme i drugih sredstava iz proizvodnog programa preduzeća odbrambene industrije Srbije.

Prikazu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, sa saradnicima, a Vulin je podsetio da se po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, projekat "1500" nastavlja projektom "1500+".

"To je naš način da pokažemo da ćemo armiju i dalje unapređivati, da će svaki naš vojnik biti opremljen u skladu sa najvišim svetskim standardima i da će moći da se nosi sa svakom opasnosti i svakim izazovom koji može pred njega biti postavljen", rekao je Vulin.

Ministar je rekao da je pokazana nova generacija streljačkog naoružanja, ali i nova balistička zaštita i oprema.

"Prikazali smo vam i nova vozila, novu optiku i pokazali smo vam, što je najvažnije, sve ono što je produkt naše pameti i našeg znanja. Ovo su osmislili i uradili, u najvećoj mogućoj meri, naši konstruktori i inženjeri, naša odbrambena industrija Srbije", rekao je Vulin i dodao da nema mnogo zemalja na svetu koje mogu da se pohvale da rade tako široku paletu proizvoda namenjenih vojsci.

"Naša vojska, zahvaljujući ovakvoj politici i ovakvom opremanju, moći će da se nosi sa bilo kojim izazovom koji se pred nju postavi, naš vojnik će biti zaštićen, biće mu svakako povećana i efikasnost baš kao i naših jedinica, a biće omogućeno našim starešinama da na bolji i bezbedniji način komanduju", istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, srpska armija može da se ponosi onim što je prikazano, dodajući i da su najznačajniji svetski časopisi u ovoj oblasti pisali o prikazu "Slobode 2017".

"Oni su posebno obraćali pažnju na modularnu pušku, produkt naše pameti i našeg znanja, a poštovanu i cenjenu svuda u svetu, baš kao što je i naša vojska – naša, a poštovana je i cenjena svuda u svetu", rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Diković je istakao da se u Vojsci Srbije pažljivo prati sve što se događa na savremenom bojištu, u skladu sa naglim i brzim razvojem savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme.

"Najvažnije od svega je da naš vojnik na bojištu bude dobro zaštićen i da njegovi vitalni delovi tela budu zaštićeni. Sredstva koja ste videli pružaju najveći mogući stepen zaštite našem vojniku koji je najmanje jednak sa stepenom zaštite svakog vojnika mnogo savremenijih i razvijenih zemalja", naveo je Diković.

On je istakao da sa sredstvima i opremom kojom raspolaže, vojnik može lako i brzo da uoči opasnost, a isto tako i da brzo na nju reaguje.

"Videli ste efikasnost dejstva iz streljačkog naoružanja, sa borbenog oklopnog vozila, a smatram najvažnijim to što smo mogli da uočimo da smo, uprkos svim teškoćama, uspeli da sačuvamo kapacitete naše odbrambene industrije i da sposobnost našeg vojnika, a samim tim i naše vojske, ne zavisi od drugih, odnosno od uvoza, već da mi razvijamo ono što nam treba", rekao je general Diković.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da projekat "1500+" predstavlja nastavak opremanja elitnih jedinica Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom prethodno započet kroz realizaciju projekta "1500".

"Prikazanim naoružanjem značajno će se povećati sposobnosti pre svega pešadijskih i specijalnih jedinica Vojske Srbije", naglasio je Miloradović.

Kako je rekao, sve se to odvija u sklopu znatno šireg projekta razvoja i povećanja sposobnosti naoružanja Vojske Srbije, koji je započeo pre dve godine.

"On predviđa da se 90 sistema novog i modernizovanog naoružanja, municije i vođenih raketa, ali i ostalog uvede u Vojsku Srbije i da se njene sposobnosti dovedu na zadati nivo", objasnio je Miloradović.

Projekat "1500+" obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti.

Taj projekat obuhvata modularne automatske puške M-17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M-07 i poluautomatske M-91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M-12 i taktički pištolji E-3 9 mm "para" – što su sve proizvodi "Zastava oružja" a. d. Kragujevac i RBGR 40 mm, koji proizvodi "PPT Namenska".

Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm "grendel" i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video-nišan kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noćna dejstva.

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta "1500+" su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma "miloš", nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema "MIP 1" kao i oklopna borbena vozila "lazar 3".

Osim navedenog, projekat "1500+" obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme "vrabac" i "kvadrikopter" i nova neborbena vozila "zastava NTV".

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 10. nov 2017, 09:45) - milan [neregistrovani]

Windowa 7

Windows 10 je savremeniji, dok je Windows 7 već
zastareo i ima ogromno rupa.

(petak, 10. nov 2017, 01:05) - anonymous [neregistrovani]

Pitanja i odgovori...

Kolika je zastupljenost odnosno popunjenost jedinica novom tehnikom i koliko se izdvaja u vojsku i njenu borbenu sprepnost? Taj procenat bojim se da je mali jer imati vosku znaci ulaganja u plate, smjestaj vojnika-stanove, kao i njihovu obuku i tehniku. Odrzavanje tehnike i njena upotrebljivost bojim se da nije na najvisem nivou. Dakle, ohrabrujuce je da vojna industrija radi i proizvodi nove proizvode kao i da se misli na vojsku. Porazavajuce je da se planski radi na njenoj limitiranoj sposobnosti i upotrebljivosti za sto su odgovorni politicari. Oni koriste vojsku samo za svoj propagandni izborni ciklus a ne da brani zemlju!!!

(petak, 10. nov 2017, 00:57) - anonymous [neregistrovani]

Windows 7

jedan od najboljih programa ,pitam se posto ja imam 11 ticu dali je stari program prevazidjen za hakovanje ili je itekako dobar.Nije ga vojska dzaba izabrala isto kao i sa PVO 99 svi kub sistemi su bili hakovani ali neve su radile non stop

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:17) - Dijaspora [neregistrovani]

Srbija se vrača tamo kde joj je mesto

Odbrambena industrija polako raste iz godinu u godinu. Treba je još višei investirati u odbrambeno industriju i tako omugučiti razvoj pa i prodaju večjeg asortimana oružja. Sama industrija diretno pomaže razviju ekonomije države. Jača ekonomija znači i jača vojska. To dvoje je povezano. To zna svaki ekonomski početnik. Vlada radi dobro, tu su i rezultati.

(četvrtak, 09. nov 2017, 21:16) - anonymous [neregistrovani]

Windows

Trebalo bi definitivno preci na linux ako zbog niceg drugog onda da bi se sprecila mogucnost hakovanja i preuzimanja vozila. Windows sem sto je pun sigurnosnih rupa sigurno je kao Americki projekat pun skrivenih vrata koja su namerno ostavljena tu da bi Amerikanci mogli da ih koriste. Evo ovaj zadnji virus sto je bio kao primer bas toga, kad su hakeri hakovali NSA i pustili ukradeni virus na svet.

(četvrtak, 09. nov 2017, 20:13) - Brut [neregistrovani]

Windows

Da li je realno da borbeno vozilo koristi MS Windows 7 kao operativni sistem? Jel smo mi toliko slabi sa IT sektorom?