Toksična materija u fiskalnim računima

Istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije pokazalo je da fiskalni računi u Srbiji sadrže toksičnu supstancu bisfenol A. Ona se, inače, od početka godine našla na Listi kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost u Evropskoj uniji. Unija će 2020. početi da primenjuje svoju odluku o zabrani, odnosno ograničenju koncentracije bisfenola A u termalnim papirima.

Toksična hemikalija bisfenol A otkrivena je u kartonskim kutijama za picu u jako niskim koncentracijama. Međutim, pronađena je u gotovo svim uzorcima fiskalnih računa, koji su prikupljani u državnim institucijama, ali i privatnim kompanijama. To su rezultati analiza koje je Alternativa za bezbednije hemikalije radila u Institutu za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

"To nisu samo fiskalni računi, to su i termalni papiri koji se koriste za čekanje u redu, na primer, u poštama, bankama, to su papiri koji se izdaju na naplatnim rampama za naplatu putarina, za parking mesto", navodi

Jasminka Ranđelović, programski koordinator Alternative za bezbednije hemikalije.

Nema mesta za zabrinutost, tvrde u "Batutu". Pozivaju se na analize Britanske Agencije za prehrambene standarde, po kojima se, navode, bisfenol A naglo apsorbuje, detoksikuje i potom izbacuje iz ljudskog tela.

"Svakodnevni dodir sa fiskalnim računima ne može da ugrozi zdravlje ljudi, kako u opštoj populaciji, tako ni na radnim mestima, jer je dužina izloženosti toj materiji kratka, a količina bisfenola A u fiskalnim računima, ako i migrira kroz kožu, zanemarljiva", saopštio je "Batut".

Ipak, ima i stručnjaka koji tvrde da se supstance poput bisfenola A sporo izlučuju i da svakodnevni kontakt, čak i sa malim količinama, može da utiče na čovekovo zdravlje, između ostalog, na endokrini sistem.

"Prisustvo bisfenola A može da utiče i smatra se da može da podstakne nastanak gojaznosti, tipa dva dijabetesa, različitih poremećaja reporoduktivnih, da utiče na veću stopu steriliteta, nerazvijanje jajnih ćelija u jajnicima žena što, ustvari, vodi ka nekom stanju snižene mogućnosti za trudnoćom", kaže prof. dr Đuro Macut sa Klinike za endokrinologiju KCS.

Analize pokazuju da su posebno izloženi riziku oni koji rade sa fiskalnim računima, poput kasirki.

"Za njih je studija koja je rađena u Finskoj od strane Evropske agencije za hemikalije pokazala da postoji veliki rizik po njihovo zdravlje, dakle naročito u tom periodu trudnoće, gde će se ti efekti ispoljiti ne samo na razvoj ploda, već je velika verovatnoća da će i ta beba imati probleme i to u kasnijim razvojnim fazama kao što je pubertet i reproduktivni period", navodi Jasminka Ranđelović.

Evropska komisija je krajem prošle godine donela odluku o zabrani, odnosno ograničenju upotrebe bisfenola A u termalnim papirima ukoliko je koncentracija jednaka ili veća od 0,02 masenih procenata. I Srbija se priprema za nova pravila.

U resornom ministarstvu kažu da je nacrt pravilnika u završnoj fazi.

"Stupiće na snagu najkasnije u prvom kvartalu 2018. godine. Ono što je posebnost naših nacionalnih odluka u odnosu na Evropsku uniju, to je da će ova odluka biti važeća za privredne subjkete u Srbiji, kako za proizvođače tako i za uvoznike termalnog papira, od juna 2020. godine, znači nekih šest meseci kasnije nego u EU", navodi Sonja Roglić, načelnica Odeljenja za hemikalije Ministarstva zaštite životne sredine.

Pronađene količine bisfenola A u fiskalnim računima u Srbiji su, kažu stručnjaci, oko 40 puta veće od onog što će biti novo ograničenje.

Dok čekamo da počne s primenom, onima koji rade s fiskalnim računima savetuje se da nose rukavice, građanima da peru ruke posle dodira s računima, da ih ne stavljaju u kese s hranom i da ih drže van domašaja dece. Račune koji su predmet garancije treba skenirati i čuvati u elektronskoj formi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво