Kako sprečiti vršnjačko nasilje u školama

Psiholog Milja Krivokuća rekla je za RTS da se situacije vršnjačkog nasilja ponavljaju jer su to vrlo kompleksne teme, pa je vrlo važno da postoji intersistemska saradnja - nekada je potrebno da se u rešavanje probelma uključi centar za socijalni rad, zdravstvo, policija, kao i porodica koja je važan saradnik.

Nakon što je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kojem se vidi kako učenici Tehničke škole "Mileta Nikolić" iz Arenđelovca maltretiraju učenicu iz odeljenja, Više javno tužilaštvo u Kragujevcu pokrenuće krivični postupak protiv tri maloletne osobe zbog nasilničkog ponašanja.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, članica radne grupe Ministarstva prosvete za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja Milja Krivokuća je rekla da će reakcija Ministarstva prosvete biti hitna, već u četvrtak se planira poseta školi kako bi se tačno utvrdile činjenice i u skladu sa tim videlo postupanje škole, naložile mere ukoliko bude potrebno i pomoglo školi da na pravilan način reaguje i da se ova situacija prevaziđe. 

Kako kaže, situacije vršnjačkog nasilja se ponavljaju jer su to vrlo kompleksne teme i kompleksi fenomeni gde je vrlo važno da postoji intersistemska saradnja - obrazovanje je ključno ali ne može samo, nekada je potrebno da se uključi centar za socijalni rad, zdravstvo i policija kao što je u ovom slučaju, a porodica je važan saradnik.

"Deca do polaska u školu ipak stiču neke navike, formiraju ponašanja i stoga je važno porodici pružiti podršku a nekada je potrebno raditi intenzivinije sa porodicom što mogu drugi sistemi. Tako da podizanje svesti i jačanje kapaciteta svih je nešto što može dovesti do rešenja", rekla je Krivokuća.

Krivokuća ističe da prvo treba osnažiti decu koja su izložena nasilju da reaguju ali isto tako i one koji su možda posmatrači ili one, koji u konkretnom slučaju snimaju situaciju, dakle, nekoga ko je bio tu treba osnažiti da reaguje pa čak i roditelje, jer kada im deca ispričaju dešava se da oni ne prijave odmah školi već da to ide nekim posrednim putevima i da se ne reaguje na vreme.

Krivokuća kaže je početkom oktobra usvojen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, sa posebnim akcentom da je povećana odgovornost svih pa tako i roditelja kako u smislu uključivanja, tako i u smislu povećanja novčanih kazni.

"Takođe, postoje neke nove mere a to je mogućnost da premestite učenike u drugu školu bez saglasnosti roditelja ako je to nužno, kao i mogućnost da učenici učestvuju u humanitarno-društvenom korisnom radu", istakla je Krivokuća.

Najveći broj učenika je stajao sa strane u slučaju vršnjačkog nasilja u Aranđelovcu. "U ovom incidetnu to povećava dramatičnost slučaja i intenzitet nasilja zbog toga je ovo ozbiljan treći nivo gde moraju da se uključe i druge institucije što je i preduzeto.

"Zbog toga je važno raditi sa grupama a ne samo sa pojedincem jer pojedinac dobija podršku za svoje ponašanje ukoliko nekada reakcija izostane a kamoli ukoliko dobije podsticaj i povuče i ostale vršnjake sa sobom", zaključila je Krivokuća.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи