Stariji vodnik Ristić: I juče, i danas, i sutra bih isto postupio

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, primili su starijeg vodnika Ivana Ristića, koji je 5. novembra spasao ženu koja je bila napadnuta nožem u Pančevu, i njegove kolege, zastavnika Gorana Vasića i desetara Jovana Đokića, koji su mu pomogli u obuzdavanju nasilnika.

Pripadnici 11. pešadijskog bataljona 1. brigade Kopnene vojske – stariji vodnik Ristić, zastavnik Vasić i desetar Đokić upoznali su ministra odbrane i načelnika Generalštaba sa detaljima nemilog događaja, ističući da bi u sličnoj situaciji opet učinili isto i da su sigurni da bi svi pripadnici Vojske Srbije postupili na takav način, saopštilo je resorno ministarstvo.

Na osnovu naredbe vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar Vulin nagradio je trojicu pripadnika 11. pešadijskog bataljona zbog nesebičnog i hrabrog čina.

"U ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, u ime Ministarstva odbrane i moje lično ime, želim da čestitam ovim dragim i hrabrim ljudima i da im se zahvalim u ime čitave Srbije. Oni su dokaz zašto se Vojska u Srbiji voli. Oni su primer šta znači biti pripadnik Vojske. Oni su razlog zbog kojeg poštujemo uniformu i zbog kojeg svako dete kada vidi vojnika na ulici zna da su tu i pravda, i zakon, i sloboda, da je zaštićeno i čuvano zato što je tu srpski vojnik", rekao je ministar odbrane.

Istakao je da su Ristić, Vasić i Đokić učinili ne samo ono za šta su obučavani, već i ono za šta smo stvoreni kao ljudska bića.

"Želim da im se zahvalim u ime čitave države. Doneo sam mere o njihovom nagrađivanju, ali mnogo bitnije od toga jeste to što će se njihova vojska i njihov narod ponositi njima. Oni su pokazali kakvi bi mi trebalo da budemo i kako bi svako od nas trebalo da postupi. Naše društvo može puno da nauči od njih i da na ovakvim primerima prepozna zašto ulaže u svoju Vojsku. Ulaganje u ove ljude i Vojsku je ulaganje u Srbiju, ulaganje u ono najbolje u Srbiji", zaključio je Vulin.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Diković, čestitao je pripadnicima 11. pešadijskog bataljona na hrabrosti, rekavši da je njihovo postupanje još jedna potvrda privrženosti naših vojnika i ljudi u uniformi zaštiti građana, zaštiti prava i pravičnosti, što u svakom slučaju ohrabruje.

"Kamo sreće da se ovakvi slučajevi ne događaju uopšte, ali, nažalost, nije tako. Ponosan sam na pripadnike Vojske, jer takvi su nam vojnici i starešine, tako ih učimo i vaspitavamo – bezbednost građana Srbije je na prvom mestu. Ovaj slučaj treba da posluži kao primer da je uvek potrebno da se nađemo drugima u nevolji, da ne mislimo samo o sebi i da uvek budemo tu kada je potrebno", poručio je general Diković.

Stariji vodnik Ivan Ristić istakao je da bi "i juče, i danas, i sutra postupio na isti način".

"Pre svega bih želeo da se ovakve stvari ne dešavaju. Ja imam suprugu i dve kćerke, i jednostavno kada je život nedužnog civila u pitanju, tu nema premišljanja. Nisam razmišljao ni o strahu, ni o čemu, bilo mi je samo na umu kako da tu ženu sklonim od nasilnika. Da sam možda rizikovao svoj život, postao sam svestan tek kasnije, kada sam razgovarao sa suprugom. Međutim, u takvim momentima se o tome ne razmišlja, već samo kako da pomognete onome čiji je život ugrožen", istakao je stariji vodnik Ristić.

Žena napadnuta u Pančevu, koju su spasili pripadnici Vojske Srbije, trenutno se nalazi u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu i u stabilnom je stanju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво