Sanitetska vozila za kruševačku bolnicu

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar u kruševačkoj Opštoj bolnici obavili su simboličnu primopredaju 15 sanitetskih i terenskih vozila namenjenih opštim bolnicama, domovima zdravlja i Kliničkim centrima širom Srbije, čija je vrednost 46,4 miliona dinara.

"Od posebnog značaja su dva saniteta opremljena inkubatorima koje će dobiti Niš i Novi Pazar, što će prevremeno rođenim bebama dati veću šansu za preživljavanje", rekao je Zlatibor Lončar.

Ističe da se ovom donacijom premašuje broj od 100 vozila koja su obezbeđena za zdravstvene ustanove u Srbiji i da ova saradnja sa Ministarstvom pravde pokazuje da se odgovornim radom i sprovođenjem reformi u državi može obezbediti dovoljno novca za najznačajnije potrebe građana.

"Među vozilima je najviše saniteta - 'pokretnih bolnica', ali ima i terenskih vozila za najudaljenije krajeve naše zemlje, jer je nama briga o svakom građaninu, pa i o onom u najudaljenijem selu, na prvom mestu. Tu su i vozila za dijalizu, ali bih posebno istakao dva vozila za neonatologiju. Ona će biti raspoređena u Nišu i Novom Pazaru i to je prvi konkretan korak u pravcu reforme naše neonatološke službe, koju smo najavili ranije. Vozila su opremljena, između ostalog pokretnim inkubatorima i svom drugom neophodnom opremom da bi transport ugroženih beba bio siguran i bezbedan", rekao je ministar Lončar.

Nabavka 100 sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove predstavlja još jednu u nizu aktivnosti i mera, poput nabavke medicinske opreme, izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih zdravstvenih objekata, novog zapošljavanja i omogućavanja specijalizacija zdravstvenim radnicima, koje potvrđuju da se briga o zdravstvu u Srbiji vodi odgovorno, održivo i sistemski. 

Ministarka pravde Nela Kuburović podsetila je da je Ministarstvo pravde u martu ove godine raspisalo drugi Javni konkurs za dodelu sredstava iz oportuniteta, da se na konkurs prijavilo više od 700 zainteresovanih i da je oko 350 miliona dinara raspodeljeno na 98 korisnika.

"Najveći deo novca je, kao i prošle godine, odvojen za zdravstvo - 131 milion dinara, a od toga je 46 miliona dinara odvojeno za nabavku sanintetskih vozila koja su dodeljena domovima zdravlja, kliničkim centraima, bolnicama", istakla je Kuburovićeva.

Ona je najavila da će početkom sledeće godine biti raspisan novi konkurs radi dodele sredstava iz oportuniteta, dodajući da javna tužilaštva itekako primenjuju ovaj institut, s obzirom da iz godine u godinu raste broj zaključenih sporazuma.

Ministarka Kuburović je dodala da je do septembra zaključeno oko 12.000 sporazuma i da to znači da bi i ove godine u republički budžet po toj osnovi trebalo da bude uplaćeno više od 600 miliona dinara.

Ona je dodala da primena oportuniteta s jedne strane rasterećuje sudove, a sa druge omogućava da deo budžetskih sredstava na transparentan način bude raspodeljen na one kojima je najpotrebnije, poput zdravstva, prosvete, socijale. Kuburovićeva je ukazala i da Ministarstvo pravde kontroliše utrošak tih sredstava i da korisnici moraju da ih upotrebe na način koji je predviđen.

Ključeve novih sanitetskih vozila danas su dobili Dom zdravlja Žabalj, Dom zdravlja Bosilegrad, Zdravstveni centar Negotin, Klinički centar Vojvodina, Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica, Opšta bolnica Kruševac, Klinički centar Niš ,Opšta bolnica Novi Pazar, Dom zdravlja "Dr Ljubinko Đorđević" Svrljig, Dom zdravlja Trgovište, Dom zdravlja "Dr Veroljub Cakić" Majdanpek, Gradski zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograd.  

Sredstvima prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja Ministarstvo pravde je ove godine obezbedilo 351,5 miliona dinara za realizaciju 98 projekata od čega je za potrebe zdravstvenog sistema opredeljeno preko 131 milion dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара