Karavan "Duh mladosti" promoviše dualno obrazovanje u Leskovcu

Mladi će kroz Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja dobiti kvalitetno znanje u kome će u sinergiji učestvovati licencirani instruktori i nastavnici, rekla je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za strateško planiranje na otvaranju Karavana obrazovanja "Duh mladosti" u Leskovcu.

"Oni će im obezbediti mogućnost da za vreme formalnog obrazovanja steknu znanja koja su usklađena sa savremenim razvojem, a koja im pruža i učenje kroz rad u kompanijama", rekla je Gabrijela Grujić.

Navodi da će novi Zakon o dualnom obrazovanju obezbediti mladima upravo ono najvažnije, da steknu znanja koja će ih učiniti odmah zapošljivim, a privredu održivom i inovativnom u budućnosti.

"Tehnička škola u Leskovcu godinama pokazuje sjajne rezultate u saradnji sa 'Falkeom'", istakla je Grujićeva.

Dodala je da 250 medalja za pokazano funkcionalno znanje Visoke poslovne škole u zemlji i inostranstvu dokazuje da je naš Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja zasluženo lider među modelima u regionu, jer za Srbiju dualno obrazovanje nije nivo obrazovanja već vid obrazovanja koji će mladima na svim obrazovnim nivoima obezbediti saradnju sa kompanijama.

"Mladi iz Visoke poslovne škole već su zaposleni na Kopaoniku u hotelima 'Grand', 'Konaci' i' Anđela'", rekla je Grujićeva.

Puno primera dobre prakse i dobra saradnja škola, privrede i lokalne samouprave pokazuju da je dualno obrazovanje jedini put za uspešan razvoj privrede Srbije.

"Dualno obrazovanje je u Srbiji u primeni već nekoliko godina, samo se o tome malo zna", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Mirjana Kovačević direktorka Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije navodi da Karavan "Duh mladosti" obilazi Srbiju i prenosi primer dobre prakse.

Zahvaljujući ekspertskoj i finansijskoj podršci GIZ-a, Škola za tekstil i dizajn iz Leskovca već pet godina školuje modelara odeće, mehaničara za tekstilne mašine, a od prošle godine i modnog krojača u dualnom modelu stručnog obrazovanja.

"Podršku pružaju kompanije 'Dits', 'Auto stop interiors', 'Džinsi', 'Trikotekst', 'Falke'. Tehnička škola iz Vlasotinca sarađuje sa kompanijama 'Gruner', 'El rad', 'Ciglana', 'Falk', 'Fidrentino', 'Europed', 'Livnica Vitko'", rekla je Kovačevićeva.

Primena dualnog obrazovanja znači da će mladi imati bolje uslove za zapošljavanje i da će njihova znanja biti brže primenljiva i povezana sa zahtevima tržišta.

"Mladi i njihov položaj, kao i stvaranje boljih uslova za njihov život su neki od najvažnijih prioriteta grada Leskovca", istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

U ime organizacije "Spirit of Youth" prisutne je pozdravio Strahinja Bulatović koji je izrazio zadovoljstvo što su mladi iz Kraljeva izabrali da budu deo dualnog obrazovanja.

U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Iskustva su predstavili i Poljoprivredna škola iz Vranja i Visoka poslovna škola strukovnih studija iz Leskovca.

Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu tri na tri, kao i da učestvuju u akciji "Zgib zona", u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečjeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се