Da li će senior-kartice zaživeti i van Beograda?

Seniorske kartice, za sada dostupne samo beogradskim penzionerima, prema najavama iz resornog ministarstva, uskoro bi mogli da dobiju i najstariji građani iz unutrašnjosti. Interesovanja za karticu i popuste ima, ali ima li i uslova i volje lokalnih samouprava da taj plan sprovedu?

Finansijski jače lokalne samouprave već su obezbedile neke pogodnosti za najstarije sugrađane, pre svega za one sa najnižim penzijama. Da kupuju uz popust, međutim, značilo bi svim penzionerima, bez obzira na to u kom gradu žive i kolike su im penzije.

U Prokuplju anketirani građani kažu da bi im popusti značili, dok pojedini građani u Loznici navode da ostvareni popust i ne bi bio velika pomoć jer su cene visoke. Ipak, pitaju zašto oni ne bi dobili senior-kartice ako ih imaju Beograđani.

Da li će i kada i ostali penzioneri, poput beogradskih vršnjaka dobiti seniorske kartice još je neizvesno. Pojedine lokalne samouprave za sada o tome ne razmišljaju.

Ima i onih koji su već krenuli u akciju testiranja tržišta. Interesovanje penzionera je, kažu, veliko.

"Dnevno imamo više od 50 telefonskih poziva, a penzioneri se i lično interesuju. Konstatovali smo da je neophodno da napravimo jednu akciju sa sportskim organizacijama, sa kulturnim ustanovama sa javnim komunalnim preduzećima, sa zdravstvenim ustanovama, apotekama i domovima zdravlja kao i sa trgovinskim organizacijama – da vidimo kakve oni popuste nude penzionerima u Kragujevcu", kaže član Gradskog veća Kragujevca za unapređenje položaja penzionera Ratko Tomašević.

Ističe da u odnosu na Beograd imaju jednu novu ideju – da ne moraju da štampaju seniorske kartice, već da penzioner može da ostvari popust sa čekom od penzije.

Dragić Mladenović, član Gradskog veća u Loznici za socijalna pitanja, navodi da će kartice biti od velikog značaja za populaciju penzionera, pogotovo jer ih u Loznici ima oko 17.000.

"Lokalna samouprava će narednih dana razmatrati ovo pitanje i nadam se da će uskoro zaživeti i u Loznici", rekao je Mladenović.

I dok penzioneri širom Srbije čekaju da se priključe senior-klubu, najstariji Beograđani svoje kartice već mogu da koriste. Do sada je podeljeno više od 30.000 kartica sa kojima, uz popust, mogu da pazare u oko 200 prodajnih objekata.

"Na svakom prodajnom mestu se postavlja logo senior beogradske kartice kako bi penzioneri znali u kom prodajnom objektu praktično i mogu da ostvare popust. Ono što je novina to je da smo potpisali prvi ugovor sa trgovinskim lancima, znači sa maloprodajnim objektima, u pitanju je 'Aroma' koja je omogućila u svojih 40 prodajnih objekata u Beogradu da penzionieri imaju popuste prilikom kupovine", rekla je gradska sekretarka za socijalna pitanja Nataša Stanisavljević.

Rok za prijavljivanje ne postoji, niti postoji ograničenje u godinama ili u visini penzije. Osim u gradskim opštinama i klubovima za penzionere, od ponedeljka za svoju senior-karticu mogu da se prijave i u "Bus plus" centrima u Masarikovoj ulici i u Ulici Palmira Toljatija u Beogradu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се