Transplantacija jetre, u Nišu priprema pacijenata sa juga Srbije

Dvadesetjednogodišnja Jelena Golubović iz Niša je početkom godine dobila jetru nepoznatog donora. Zahvaljujući brzoj reakciji i saradnji niških i beogradskih lekara, Jelena se posle transplantacije brzo oporavila.

Da boluje od retke genetske bolesti jetre Jelena je saznala pre dve i po godine. Transplantacija joj je bila neophodna.

Zahvaljujući humanosti porodice nepoznatog donora, u noći uoči Božića ove godine, u Urgentnom centru u Beogradu dobila je zdravu jetru.

"Ja bih da zahvalim porodici donora jer da nije bilo njihovog 'da', verovatno ne bi bilo ni mene", kaže Jelena Golubović iz Niša.

Transplantacija jetre se još uvek ne radi u Nišu, ali se kroz hepatotransplantacionu ambulantu, koja postoji četiri godine, pripremaju pacijenti sa juga Srbije za taj hiruški zahvat u Beogradu.

"Niški Klinički centar je do sada na republičku listu za transplantaciju jetre aplikovao 10 pacijenata. Četvoro pacijenata je u aktuelnoj pripremi, a na naše veliko zadovljstvo troje pacijenata je uspešno transplantirano u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije i ti pacijenti se sada prate ovde u Kliničkom centru u Nišu", rekla je Mirijana Radisavljević, šef Konzilijuma za transplantaciju jetre u Nišu.

"Naši hirurzi i naši lekari su edukovani u velikim centrima, pre svega u našoj zemlji, ali i u evropskim centrima van zemlje. Učestvovali smo u svim eksplantacijama jetre i možemo da očekujemo, naravno uz saglasnost Ministarstva zdravlja, donošenje odluke da kao što radimo bubrege, tako da i nastavimo i kompletiramo transplantacioni postupak", kaže direktor KC u Nišu Zoran Radovanović.

Posle velike borbe za život, Jelenina velika želja danas je da bude medicinska sestra.

"Niko od nas transplantiranih ne može da opiše koliko smo mi srećni i koliko nam se život promenio preko noći", ističe Jelena.

Kada novi Klinički centar u Nišu bude završen, transplantirani pacijenti će imati bolje uslove za oporavak jer će biti smešteni u posebnim, moderno opremljenim blokovima za transplanataciju.

I lekarima će biti lakši rad jer će sve hirurške grane biti na jednom mestu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво