Trivan: Pošumljavanje najbolja strategija za zaštitu okoline

Naša najveća strategija u borbi za zaštitu životne sredine biće pošumljavanje, bez toga nema napretka, a ne planiram da budem nimalo nežan u ubeđivanju onih koji se potencijalno budu protivili ovim merama, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Goran Trivan je na završnoj konferenciji projekta koji se bavio podrškom Srbije u sprovođenju zakonodavstva EU u oblasti klimatskih promena rekao da su klimatske promene najvažnije pitanje u oblasti zaštite životne sredine.

"Ako pričamo o uzroku klimatskih promena, još ne znamo da li je to deo prirodnih procesa ili ljudskog činjenja, ja mislim da je i jedno i drugo. Postavlja se pitanje gde svet hrli i da li je profit toliko jaka sila koja može da ugrozi i opstanak ljudi", rekao je Trivan.

Dodaje da, kada je Srbija u pitanju, "ne treba da očajavamo" zbog kvaliteta životne sredine, već da učimo na greškama razvijenijih zemalja kako bismo ih izbegli.

"Formiranjem ovog ministarstva mnogo toga se promenilo. Želimo da radimo intenzivno sa privredom kako bismo uvodili ekološke standarde, a iako smo mala zemlja potrudićemo se da iniciramo regionalne akcije koje se bave klimatskim promenama", rekao je ministar zaštite životne sredine.

Glavni rezultat završenog projekta je nacrt Zakona o klimatskim promenama, a Trivan ocenjuje da će usvajanje ovog zakona biti najvažnija stvar koju je Srbija uradila prethodnih decenija.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da je cilj EU da privreda bude više ekološka i da manje troši.

"Prelazak na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika je veliki izazov za koji je potrebno mnogo ulaganja koja su dugoročno višestruko isplativa. EU će nastaviti da radi rame uz rame sa Srbijom u ovoj oblasti, a kada Zakon o klimatskim promenama bude usvojen to će značiti konkretan korak srpskog zakonodavstva ka standardima EU, ali i doprinos zdravijem okruženju za buduće generacije", rekla je Norčič Štamcar.

Prvi savetnik u ambasadi Francuske u Srbiji Nikola Faj rekao je da je Francuska, kao i EU u celini veoma posvećena problemu klimatskih promena.

"Zato je jako važno da zemlje kandidati budu svojim zakonodavstvom u skladu sa standardima EU. Ovaj projekat se završava, ali ostaje još dosta posla da se podigne svest o hitnosti delovanja u oblasti klime. Srbija u ovoj borbi nije sama, pre svega Evropa, a naravno i francuska ambasada su tu da sarađuju", rekao je Faj.

Projekat Uspostavljanja mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa počeo je 15. maja 2015. godine, a sproveli su ga Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo ekološke i solidarne tranzicije Francuske i Tehnički multidisciplinarni centar za proučavanje zagađenja vazduha (CITEPA).

Vrednost projekta je 1,2 miliona evra koje je finansirala Evropska unija uz sufinansiranje Srbije, a glavni rezultati projekta su nacrt Zakon o klimatskim promenama, unapređeni administrativni i institucionalni kapaciteti ministarstva zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво