Počela obnova fasade na Dečjoj klinici u Tiršovoj

U Beogradu je počela rekonstrukcija fasade Dečje klinike u Tiršovoj ulici. Planirano je da radovi, čija je vrednost oko pola miliona evra, traju tri meseca. Bolnica će raditi kao i do sada i operacije će se odvijati normalno.

Od osnivanja, pre više od 90 godina, Dečja klinika u Tiršovoj nikada nije zatvorila vrata za svoje pacijente. Godišnje, u toj ustanovi bude obavljeno oko 7.000 operacija, a na pregled dođe više od 150.000 dece. Zgrada u kojoj se leči toliko malih pacijenata je stara i ruinirana, ali do proleća, to više neće biti tako.

"Ovo je važan dan za Kliniku u Tiršovoj jer posle tri godine čekanja počinju radovi na obnovi fasade. Planirano je da oni traju tri meseca a vlada je za tu svrhu izdvojila oko 450.000 evra. Međutim, klinika će uprkos radovima i dalje raditi, jer se mnoge stvari, pregledi i operacije mogu obavljati jedino ovde", rekao je za RTS Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj.

"Naravno da će to biti jako komplikovano, ali mi smo spremni za to", navodi doktor Radojičić i dodaje da će lekari na klinici i dalje biti dežurni i da će se truditi da radi kao i u prethodnom periodu. 

"Veoma je važno i što roditelji dece koja su naši pacijenti imaju razumevanja za ove radove i mi smo im uputili pismo gde objašnjavamo gde radimo i šta tačno radimo", kaže Radojičić.

Radojičić podseća da se fasada u klinici u Tiršovoj bila obrušila, ali dodaje da se sada radi kako se takva situacija nikad više ne bi ponovila.

"Inače, pred Tiršovom je nabavka više od 100 novih aparata i rekonstrukcija ambulanti", naveo je direktor Dečje klinike.

Radove je danas obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je rekao da je napravljen projekat detaljene obnove i rekonstrukcije fasade i da je novac obezbedila Vlada Srbije.

"Pre par nedelja otvorili smo u Tiršovoj najnoviju magnetnu rezonancu. Ovih dana otvara se tender za najsavremeniju opremu za sve delove klinike. Izabrana je lokacija za Tiršovu 2 kod Veterinarskog fakulteta", podsetio je ministar.

Osim fasade u Tiršovoj je predviđeno da se radi rekonstrukcija operacionog bloka i intenzivne nege, ambulanta pedijatrije i hirurgije. 

Planirano je do polovine naredne godine u tu dečju zdravstvenu ustanovu bude uloženo oko 7,5 miliona evra.

Pomoćnica ministra građevinarstva Jovanka Atanacković naglasila je da su rešeni imovinsko pravni statusi svih kliničkih centara koji treba da se obnove.

"Predviđena je rekonstrukcija delova KCS, Tiršove, Dragiše Mišović. U fokusu je sedam kliničkih centara, ali i projekti na Institutu onkologije, Ortopedije Banjice, GAK Narodni Front, Sveti Sava", pojasnila je Atanacković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара