Migrantkinje dobile svoj kutak u Beogradu

Žene i devojčice izbeglice i migrantkinje dobile su svoj prostor – Ženski centar, u okviru Društvenog centra ADRA, gde će nakon svega što su prošle moći da se u miru i privatnosti posvete sebi i opet osete kao žene.

"Žene izbeglice i migrantkinje nisu žrtve, već osobe koje imaju pravo da ostvare svoje potrebe i Ženski centar je tu da stvori uslove da se ta prava, ili makar njihov deo, ostvare i da vaše vreme učinimo korisnijim i lepšim", rekao je Igor Mitrović, direktor ADRA, obraćajući se desetinama žena izbeglica i migrantkinja na otvaranju Ženskog centra koji se prostire na 120 metara kvadratnih u okviru Društvenog centra ADRA u Borči.

Ovaj veliki, ali ušuškani prostor, ukrašen najrazličitijim radovima žena i devojčica izbeglica i migrantkinja, mesto je gde one mogu da nauče da šiju i pletu, prave nakit i sapune, bave se sportom, razmenjuju iskustva i ideje, steknu razne nove veštine, ali i dobiju besplatnu psihosocijalnu podršku.

U Centru će se služiti čaj i kafa, što dodatno doprinosi toploj atmosferi u kojoj vlada briga o drugom, bilo da je u pitanju edukativna ili neka druga radionica ili običan razgovor kao u dnevnoj sobi prijateljice.

Većina žena i devojčica izbeglica i migrantkinja se na svom putovanju suočava sa različitim formama nasilja i kršenja ljudskih prava.

Takođe, kulturološke razlike, različite verske i društvene tradicije, kao i jezičke barijere predstavljaju dodatne izazove za žene izbeglice koje žele da ostvare svoja prava i dobiju neophodnu pomoć.

Stoga je osnovni cilj Ženskog centra da bude mesto za osnaživanje, reintegraciju i programe ekonomske podrške ženama i devojčicama izbeglicama i migrantkinjama.

Otvaranje Ženskog centra je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, koja kroz različite aktivnosti pomaže žene izbeglice od početka krize 2015. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво