Unicef: Dojenje je više od obroka

"U prvih šest meseci majčino mleko je jedino što je potrebno davati detetu. Dokazano je da dojena deca imaju manje ozbiljnih infekcija (crevnih, upala srednjeg uha, teških infekcija disajnih puteva), kao i alergija (astma, atopijski dermatitis)", saopštava Unicef.

"Svako majčino mleko je kvalitetno zato što se sastav majčinog mleka menja u zavisnosti od uzrasta deteta, tokom dana i čak i u toku podoja. Samo dojenje podstiče razvoj viših moždanih funkcija deteta, a ima i dugoročni efekat na zdravlje u kasnijem životu – smanjuje rizik od gojaznosti, šećerne bolesti, povišenog holesterola i krvnog pritiska. Ne zaboravimo da je svaki trenutak važan za razvoj deteta", navodi Unicef.

Pored prednosti za dete, postoje i prednosti za majku. U prvim danima posle porođaja dojenje pomaže skupljanju materice, a time smanjuje rizik od krvarenja i infekcije.

Uspešno dojenje počinje kontaktom koža-na-kožu neposredno po rođenju deteta i započinjanjem dojenja u prvom satu posle porođaja.

Podoj treba da traje između 10 do 15 minuta, ali da se nakon toga detetu ponudi i druga dojka.

Pravilo od dva do tri sata može se zameniti i time što će se pratiti znaci koji pokazuju da dete želi da jede kao što su traženje majčinih grudi i sisanje šake.

"Istina je da kod dojenja može doći do prepunjenosti dojki, bolnih i ispucalih bradavica, mastitisa i mlečca ali to ne treba da plaši i da bude razlog za prekid dojenja bez konsultacije sa lekarom", poručuje Unicef.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара